Одржана трећа радионица Мале школе новинарства

У организацији Психолошког центра Костолац у оквиру пројекта „Први кораци у новинарству“, у суботу 18. јула, одржана је трећа радионица Мале школе новинарства.

Радионица је садржала две теме: На новинарском задатку“ и „Снимање видео и аудио материјала“.

Полазницима је предочено да је новинарство веома комплексна професија која подразумева квалификованост за рад, како у новинама, тако и на радију и телевизији, као и познавање принципа интернетског новинарства. Новинар се мора правилно изражавати, мора добро владати сопственим језиком и правописом, а уз основна знања из новинарства, пожељна је општа култура већа од просечне.

Кроз презентацију младим новинарима је указано на поделу новинара: на новинаре писце и на новинаре уреднике. Први се даље деле на репортере, коментаторе и дописнике. Новинари уредници обично воде рачуна о фазама које претходе раду новинара писца или се на њега настављају.

Полазници су упознати како новинар долази до информација, и чиме се служи да би дошао до информација (документацијом, опажањем и разговором).

Надежда Вулић, проф. српског језика и књижевности

Млади новинари су такође путем презентације упознати са радио новинарством. Која су правила писања за радио, који су принципи радио новинарства и како се пише вест за радио.

У радијским вестима пише се за ухо, а не за око и можемо рећи да је стил писања за радио конверзацијски. Полазницима је указано на правила „5W“ (who, what, where, when, why – ко, шта, где, када, зашто) која важе, како у радио новинарству, тако и у новинарству уопште.

Сања Ристић, новинар и водитељ „РАДИО СТИЛ“-а.

Тема „Снимање видео и аудио материјала“ је након општих дефиниција звука и видеа разложена на подтачке: „Колико је времена потребно да се направи један yuotube видео?“; „Опрема за снимање“; „Планирање снимања“; „Ток снимања“; „Монтирање видеа“; „Upload видеа“; „Монтажа видеа“; „Програми за монтажу видео снимака“; „Обрада и монтажа звука у програму“; „Звук – формати“; „Обрада и снимање звука“ итд. За разлику од аналогне технологије обраде звука и слике, могућности дигиталне обраде су огромне, а коришћење лако и једноставно.

Радионица је организована online, због епидемиолошке ситуације изазване коронавирусом, а припремиле су је Надежда Вулић, проф. српског језика и књижевности и Сања Ристић, новинар и водитељ „РАДИО СТИЛ“-а.

Циљ мале школе новинарства је едукација младих о основним облицима новинског изражавања и њихово оснаживање да направе и издају свој први часопис.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!