Одлични резултати ревитализација

Хидро сектор „Електропривреде Србије“ ових дана бележи одличне резултате. Два рекорда дневне производње забележена су 25. јуна и то у хидроелектранама „Ђердап 1“ и „Зворник“. Са ХЕ „Ђердап 1“, наше највеће хидроелектране, тог дана је потекло 26,336 милиона киловат-сати, док је у ХЕ „Зворник“ произведено 2,827 милиона киловат-сати.

Ова два рекорда су значајна јер су директан резултат урађених ревитализација. У ХЕ „Зворник“ крајем јануара завршена је ревитализација четири агрегата, док у ХЕ „Ђердап 1“ ускоро треба да почне ревитализација последњег, шестог агрегата. Од почетка рада ХЕ „Ђердап 1“ произвела је 273,3 милијарде киловат-сати електричне енергије.

У 65 година дугој историји ХЕ „Зворник“ сада је остварен апсолутни дневни рекорд у производњи електричне енергије и план је премашен за 173 одсто. Овај рекорд остварен је радом сва четири ревитализована агрегата, при просечном протоку воде од 4 x 171,5 m3/s и са просечном снагом 4 x 29,45 MW. Нови агрегати, при тренутним хидролошким условима, производе око 20 одсто више енергије него стари агрегати.

Ревитализацијама се доприноси већој производњи електричне енергије, мањим трошковима одржавања и продужава се животни век хидроелектрана за нових 30 до 40 година.

Извор: http://www.eps.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!