„Костолачка жишка“и ове године у пуном сјају

Од иницијативе и прве манифестације 2007. године, у цркви Светог Максима Исповедника у Костолцу, 24. маја 2020. године, по четрнаести пут, одржани су Књижевно-духовни сусрети “Костолачка жишка”.

Песнички сусрети у славу Светих писменика браће Ћирила и Методија, организовали су Црква Светог Максима Исповедника у Kостолцу и Kлуб љубитеља књиге „Мајдан“ уз техничку подршку Центра за културу „Kостолац“, а под покровитељством Градске општине Kостолац.

Након ванредног стања због корона-пандемије култура се полако и пажљиво враћа у нормалу. Сведена на само један дан, манифестација је прерасла у молитвено књижевно и духовно саборовање.

Након свете Литургије и сечења славског колача приређена је трпеза љубави и славско послужење, а затим је одржан округли сто под називом „Духовност, култура, глобализам„. Том приликом су говорили Др Јован Јањић, књижевник, културолог и публициста, Др Војислав Тодоровић, комуниколог, Славица Пејовић, дипломирани политиколог, Данијела Божичковић Радуловић директорка библиотеке „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу, Верослава Малешевић књижевница и свештеник Дејан Лазаров, старешина цркве Светог Максима Исповедника у Костолцу.

Централни програм манифестације „Азбуковање духа“ духовном беседом отворио је свештеник цркве Светог Максима Исповедника, Иван Филиповић, а затим је уследило казивање поезије уз хиландарску лозу.

Своју поезију казивали су песници: Славица Јовановић, Зоран Стојићевић Рикардо, Верослава Малешевић, Данијела Божичковић Радуловић, Магдалена Реџовић, Војкан Ивковић, Голуб Јашовић, Драган Журжевић, Љубисав Грујић Груја, Александра Вујчић, Слађана Стошић, Драган Радосављевић, Славица Пејовић. Програм је музички обогатила Марина Стевић, вокална солисткиња.

И ове године организатори су се потрудили да разноврсним програмом наставе са неговањем и афирмацијом књижевног стваралаштва и да кроз православну духовност и песништво отворе врата културним посланицима пре свега деци и омладини, а све у циљу културолошког напредка нашег града.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!