Прелиминарни споразум о сарадњи на завршетку изградње ТЕ „Kолубара Б”

Сигуран корак ка енергетској независности

Јавно предузеће „Електропривреда Србије” направило је важан корак у обезбеђивању енергетске независности и сигурности Србије у будућности потписивањем прелиминарног споразума о сарадњи са компанијом „Пауер Чајна“(Power China) на завршетку изградње Термоелектране „Kолубара Б” у Kаленићу код Уба.

Прелиминарни споразум 6. марта потписали су Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, и Јанг Бо, директор кинеске компаније Pauer Čajna. Градња ТЕ „Kолубара Б” у Kаленићу започета је 80-их година прошлог века, а план ЕПС-а је да се у сарадњи са кинеским партнером, на основу међудржавног споразума Србије и Kине, заврши изградња тог заменског капацитета са једним блоком снаге око 350 мегавата.

 

 

Поносан сам јер смо успели да покренемо пројекат који је почео и стао осамдесетих година прошлог века, а то је завршетак изградње Термоелектране „Kолубара Б”. Захваљујући визији и политичкој жељи председника Србије Александра Вучића да се ЕПС модернизује, развија и шири у власништву државе, направили смо пресек стања шта је започето и дошли до данашњег потписивања споразума који је почетна тачка за наставак пројекта – истакао је Грчић приликом потписивања прелиминарног споразума у Обреновцу.

У Kаленићу ће бити завршена изградња заменског блока који осигурава одрживи индустријски развој Србије у складу с најновијим технологијама и мерама заштите животне средине које је прописала ЕУ. Блок у Kаленићу представља заменски капацитет за ТЕ „Морава” и ТЕ „Kолубара А”.

Захваљујем кинеским партнерима на свему што раде за Србију, на свему што раде са ЕПС-ом и на разумевању и стрпљењу јер ће у наредних неколико година између ЕПС и кинеских компанија бити реализовано много пројеката – рекао је Грчић и додао да ће инвестиција за ТЕ „Kолубара Б” бити за неколико милиона евра мања него што је претходна власт уговорила за градњу блока Б3 у ТЕ „Kостолац Б„.

Директор кинеске компаније „Пауер Чајна“ Јанг Бо захвалио је Влади Србије и ЕПС-у на указаном поверењу и подршци за наставак завршетка градње ТЕ „Kолубара Б”, додајући да је компанија на чијем је челу светски позната водећа инжењеринг група која има велико искуство у изградњи сличних термоблокова широм света.

Истиче да је та компанија у Србији присутна дуги низ година и да је већ изводила пројекте који су утицали на развој енергетског сектора у на?ој земљи, наводећи да схватају важност „Kолубаре Б” за Србију и регион.

ТЕ „Kолубара Б” имаће и примарне и секундарне мере за смањење емисије азотних оксида, систем за одсумпоравање, електрофилтере за смањење емисије прашкастих материја, систем за смањење живе и халогених елемената, систем за третман отпадних вода. Завршетком модерне и ефикасне ТЕ „Kолубара Б” омогућава се искоришћење угља, најснажнијег енергетског ресурса који Србија има, до 2050. године. Завршетак овог пројекта има велики значај и за домаћу привреду, будући да ће минимум 45 одсто испоручене опреме и радова извести српска привреда. План је да блок буде на мрежи до краја 2024. године.

Извор: „ЕПС Енергија”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!