Борба за за женска права и даље траје поручују чланице Удружења „Успешне жене Костолца”

Чланице Удружења „Успешне жене Костолца” у недељу, поводом 8. марта – Дана жена гостовале су  у програму „Радио Стил”-а. Том приликом Тања Гргић, Маја Копун, Маја Здравковић и Андреа Стојићевић говориле су о проблемима са којима се данас жене суочавају, како да се боре за своја права, зашто је 8. март важан датум у историји, зашто га славимо и шта се тим датумом указује.

 

 

Сваког дана треба инсистирати на равноправности полова. Данашњи дан је важан датум у историји и треба да нам послужи да се подсетимо због чега славимо 8. март и шта се тим датумом указује. Годинама уназад 8. март је променио значење. Постао је дан шунда и прославе на којима мушкарци воде главну реч и опијају се без имало поштовања према жени, мајци, колегиници”, рекла је Маја Копун нагласивши да се ово не односи на све мушкарце.

Жене су веома често жртве насиља, а 8. март је дан који нас подсећа на све проблеме са којима се жене суочавају, рекла је Тања Гргић. „У току 2019. године имамо 28 жена које су биле жртве фемицида, а 40 деце је остало без мајке. Треба да се запитамо шта је са равнодушношћу с којом људи примају такве вести”, наглашава Гргић.

 

 

Ово је позив женама да будемо јединствене и да не дозволимо да нас неко вређа, понижава, туче, да имамо право на сваку одлуку, рад, осмех здравље и право на живот”,  истиче Маја Здравковић и додаје да свака жена без разлике на боју, економски статус и националност заслужује сва та права и поштовање.

Андреа Стојићевић је поручила да је Осми март само један дан у години када се присећамо борбе за женска права, али да никако не смемо да заборавимо да та борба и даље траје. „Уручивање поклона и усиљених честитки није пажња”, наглашава Андреа.

Удружење „Успешне жене Костолца” чине искључиво само жене и феминискиње које настоје да се изборе са свим предрасудама и дискриминацијом жене само зато што је жена. Успешне жене су основане са циљем да се боре за права жене и деце, као и стварање нулте толеранције против насиља. Циљ групе је промоција женског активизма и подршка деци са развојним потешкоћама, као и стварање једнаких шанси и одговорности које породица и др.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!