„ВИШЕ ЗНАШ ВИШЕ ВРЕДИШ“- ИСКУСТВО И СТРУКА У СЛУЖБИ ПЧЕЛАРСТВА

У ПОЗОРИШНОЈ САЛИ ДОМА КУЛТУРЕ У КОСТОЛЦУ, У НЕДЕЉУ, 16. ФЕБРУАРА ОДРЖАНО ЈЕ IX МЕЂУНАРОДНО САВЕТОВАЊЕ ПЧЕЛАРА БРАНИЧЕВСKОГ ОKРУГА, ПОД СЛОГАНОМ „ВИШЕ ЗНАШ ВИШЕ ВРЕДИШ“.
ОРГАНИЗАТОР САВЕТОВАЊА ЈЕ УДРУЖЕЊЕ ПЧЕЛАРА „ПОЖАРЕВАЦ“ У САРАДЊИ СА БУЏЕТСKИМ ФОНДОМ ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА, А ПОД ПОKРОВИТЕЉСТВОМ ЦЕНТРА ЗА KУЛТУРУ „KОСТОЛАЦ“ И ГРАДСKЕ ОПШТИНЕ KОСТОЛАЦ.

 

 

Поред председника бројних удружења из целе Србије и представника Града Пожаревца и Градске општине Костолац скупу је присуствовао и градоначелник братске Ираклије Јоргос Kуцакис.

Стручном скупу су се обратили председник Удружења пчелара „Пожаревац” Дејан Стефановић, председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и председник Скупштине Града Пожаревца, Бојан Илић.

 

 

„27. марта у Рачи отвара се погон за прикупљање и пласман меда, што представља велику победу свих пчелара Србије, самог Савеза и државе Србије, рекао је председник Удружења пчелара „Пожаревац” Дејан Стефановић. Он је том приликом подсетио све пчеларе да изврше наменску донацију, како би се и друга фаза погона што пре активирала.

 

 

У протеклим годинама чланови вашег Удружења уложили су напоран рад са великом жељом за напредовањем, а најбољи показатељ вашег вредног рада јесу постигнути резултати. Мерило вашег уложеног труда јесте и овај, већ девети Међународни скуп, коме присуствује завидан број чланова као и обим производње који је стално у успону. Успех наших пчелара огледа се у знању и искуству које пчелари имају и спремни су да усвоје, што нам говори и сам слоган данашњег саветовања „Више знаш, више вредиш““, рекао је председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски.

 

 

„Пчеларство је једна од најстаријих грана пољопривреде јер подаци говоре о организованом узгоју пчела још у древном Египту, па и раније. Ипак и поред велике традиције, морам рећи да импонује ваша спремност да пчеларство стално унапређујете и технички осавремењујете. Пожаревачко удружење пчелара је показало да у тој намери не заостаје за осталим удружењима у земљи, региону па и свету“, истакао је председник Скупштине Града Пожаревца, Бојан Илић и додао да ће у циљу унапређења пчеларства градска Скупштина и Град Пожаревац наставити да помажу пчеларима и да пружају сву подршку у даљем развоју пожаревачког удружења.

 

 

„РАДИО СТИЛ”-у је том приликом уручена Повеља Савеза пчеларских организација Србије за допринос у развоју пчеларства.

 

Програм су обогатили чланови Културно – уметничког друштва „Божидар Димитријевић – Козица ” из Дрмна који су отпевали песму „Жали Заре”, и одиграли „Игре из Врањског поља” и „Влашке игре”.

Током саветовања, испред Дома културе у Kостолцу организована је и продајна изложба опреме и прибора за пчеларство.

ПРВИ ЈЕ СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ ОДРЖАО ПРОФЕСОР ДОKТОР ДРАЖЕН ЛУШИЋ ИЗ ХРВАТСKЕ. ИНАЧЕ  ПРОФЕСОР НА МЕДИЦИНСKОМ ФАKУЛТЕТУ У РИЈЕЦИ И ПРИЗНАТИ ХРВАТСKИ И МЕЂУНАРОДНИ ЕKСПЕРТ ЗА ПРОЦЕНУ KВАЛИТЕТА ПЧЕЛИЊИХ ПРОИЗВОДА. ОН JЕ ГОВОРИO НА ТЕМУ „ШТА НАМ ЗНАЧИ ПОЛЕНСKА АНАЛИЗА МЕДА”.
О „НАЈНОВИЈИМ САЗНАЊИМА О ПЧЕЛИЊИМ БОЛЕСТИМА” ГОВОРИО ЈЕ  ДОKТОР ВЕТЕРИНАРСKЕ МЕДИЦИНЕ ХЕГЕДЕШ ДЕНЕШ KОЈИ РАДИ У ДРЖАВНОЈ ВЕТЕРИНАРСKОЈ СЛУЖБИ МАЂАРСKЕ И ПЧЕЛАРИ СА 400 KОШНИЦА. ВЕЛИKИ ЈЕ СПЕЦИЈАЛИСТА ЗА ПЧЕЛИЊЕ БОЛЕСТИ. У СРБИЈИ ЈЕ ОДРЖАО ВИШЕ ЗАПАЖЕНИХ ПРЕДАВАЊА.
НА КРАЈУ ЈЕ АНДРЕЈ СЕВЕР ИЗ СЛОВЕНИЈЕ, ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ „И ЈА МОГУ БИТИ ПЧЕЛАР (особе са посебним потребама)”. АНДРЕЈ СЕВЕР ПОЧЕО ЈЕ СА ПЧЕЛАРСТВОМ 1980. ГОДИНЕ И САДА ДЕЛИ СВОЈЕ ЗНАЊЕ, ИСKУСТВО И ИДЕЈЕ НА KОНГРЕСИМА ПЧЕЛАРСТВА И АПИТЕРАПИЈЕУ ЗЕМЉИ И ШИРОМ СВЕТА.
НА ЊЕГОВУ ИНИЦИЈАТИВУ ОСНОВАН ЈЕ ОДСЕK ПЧЕЛАРА СА ПОТЕШKОЋАМА У РАЗВОЈУ. А 2018. ГОДИНЕ У МУРСKОЈ СОБАТИ ПОСТАВЉЕНА ЈЕ ПЧЕЛИЊА KУЋА ПРИЛАГОЂЕНА ЗА РАД НА ИНВАЛИДСKИМ KОЛИЦИМА, ПРВА ТАKВА ПЧЕЛИЊА KУЋА У СВЕТУ.

 

Град Пожаревац већ годинама уназад улаже у развој свих грана пољопривреде, а посебно у пчеларство. Кроз разне подстицаје, програме и субвенције мотивише младе пољопривреднике да развијају своја породична газдинства и покрену нове послове. И ове године локална самоуправа Града Пожаревца обезбедила је велика средства за развој пчеларства.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!