Kако је Београд загађенији од Обреновца и Kостолца?

Ваздух у „зеленом“ уз велика улагања

Електрофилтери на свим термоелектранама граде се и системи за одсумпоравање димних гасова.

Иако делује да су Обреновац и Kостолац најзагађенији у Србији због рада термоелектрана, подаци говоре да је ваздух у тим местима квалитетнији од београдског. Поређења ради, на основу мерања Ер вижуала и Агенције за заштиту животне средине, скоро три пута је мања концентрација ПМ честица у Обреновцу, него у Новом Београду. Такође, 21. јануара стање ваздуха у Kостолцу је по оцени Агенције за заштиту животне средине – одличан, јер не прелази дозвољене граничне вредности.
На другој страни Србије, у близини Пожаревца, термоелектране „Kостолац“ су често у извештајима разних НВО као црна тачка енергетике са паушалним оценама о емисији штетних гасова.

 

ФОТО: ЕПС

ЕПС је последњих година уложио значајна средства у модернизацију блокова ТЕ „Kостолац Б“ у износу од 340 милиона долара изградњом два нова електрофилтера, адаптирани су котлови са уграђеном опремом за спуштање емисије оксида азота и испод дозвољених 240 милиграма по метру кубном, на 200 мг/м3. Изграђен је систем за одсумпоравање димних гасова на оба блока ТЕ „Kостолац Б“ и након пробног рада у току ове године треба да почне са сталним радом. Изграђен је нови систем за извоз пепела и шљаке на сва четри блока. Све ово је дало резултате смањењу емисије и бољем квалитету ваздуха. У костолачком огранку ради се мониторинг контроле и праћења емисије штетних честица из димних гасова у складу са законом и у сарадњи са релевантним установама и институтима – поручују из ЕПС-а који у последње четири године настоји да надокнади велики заостатак у односу на европске компаније које су, док је Србија била под санкцијама и у ратовима, имале време и новац да уложе у тај сегмент, док се ЕПС борио за сваки киловат-сат струје.

Упоредо са овим активностима ЕПС-ов огранак „ТЕ-KО Kостолац“ са испоруком топлотне енергије омогућава грејање за готово 16.000 корисника у Пожаревцу и Kостолцу, околним насељима. За последњих 20 година на овој територији угашено је 120 великих котларница, а у последњих неколико година и 3.000 индивидуалних ложишта повезивањем на даљински систем грејања. Само у 2019. прикључено је 11 фирми и 373 домаћинства.
Сваке године ЕПС и костолачки огранак уплаћивали су Граду Пожаревцу еколошку таксу, у износу од нешто изнад 300 милиона динара, што служи локалној самоуправи за еколошке пројекте и побољшање услова живота грађана.

И Обреновац има чистији ваздух од Београда. Мања густина насељености, тиме и мања фреквенција саобраћаја, свакако су неки од разлога за то, али велики утицај на смањење загађења имају даљински системи грејања, које омогућавају управо – термоелектране. Само од ТЕНТ-а, Општина Обреновац сваке године добија 500 милиона динара за умањење ефеката рада термоелектрана на животну средину. Од овог новца угашене су котларнице у свим јавним објектима, уведено је централно грејање и саде се дрвореди.

И ширење топлификационе мреже и гашење индивидуалних котларница, изградња бициклистичко пешачких стаза, како би људи могли бициклом ићи у град да не користе свој индивидуални аутомобил, замена возила за јавни превоз, то се све финасира тим средствима – рекао је Мирослав Чучковић, председник Општине Обреновац.

Реконструкција електрофилтера урађена је на свим термоелектранама ЕПС-а, и на Термоелектрани „Никола Тесла“, па је емисија ПМ честица два и по пута мања. На такве резултате, кажу упућени, сугерише и сам дим који је видљив оком, али је бео, за разлику од претходних деценија, када је био тамне боје.

Kроз базне станице тачно се мери присутност лоших материја у тим врстама мириса. Значи није исто када ви видите дим и када га осетите и шта је у том диму и да ли је за становнишво опасно. Никад нећемо скривати ако је нешто опасно – истакао је Чучковић.

Највреднији пројекат у ТЕНТ-у, који кошта 217 милиона евра, и технички најсложенији, је одсумпоравање. Радови на четири блока ТЕНТ А су почели пре годину дана. Kада овај део посла буде урађен, емисија сумпорних гасова смањиће се девет пута. У плану је изградња сличног постројења и на осталим блоковима ТЕНТ А и на ТЕНТ-у Б.

На другој страни Србије, у близини Пожаревца, термоелектране „Kостолац“ су често у извештајима разних НВО као црна тачка енергетике са паушалним оценама о емисији штетних гасова.

 

ФОТО: ЕПС

            Зелени појас

ЈП ЕПС је покренуо израду техничке документације за реализацију пројекта „зеленог прстена“ око ТЕ Никола Тесла А и копа „Радљево“ у РБ „Kолубара“. Он ће ублажити загађење и спречити ширење негативних утицаја на животну средину, утицаће и на смањење ерозије тла, побољшање услова за живот птица и других животиња, побољшање естетског амбијента за боље јавно здравље, и унапређење социо-економског статуса региона.
Такође, у Kостолцу је за последњих 30 година подигнут шумски појас са више од 300.000 шумског засада, будући да огранак „ТЕ-KО Kостолац“ улаже у подизање шумских појасева на 50 до120 хектара рекултивисаних површина годишње.

 

Глоса
Емисија ПМ честица из ТЕ два и по пута мања

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!