Активности Савета за равноправност полова и Савета за бригу о старим лицима

На редовној конференцији за медије Градског одбора Српске напредне странке Пожаревац представљени су рад Савета за равноправност полова Скупштине града Пожаревца и Савета за бригу о старим лицима.

Ивана Гавриловић, чланица Савета за равноправност полова говорила је о реализованим акцијама, одржаним трибинама и кампањама међу којима је као најважније истакла „16 дана активизма против насиља над женама“ и Светски дан превремено рођених беба.

 

 

Она је истакла да је савет организовао акције поделе новогодишњих пакетића, затим поклоне за организације Осми дан, Удружењу особа оболелих од церебралне парализе затим у сарадњи са Саветом за бригу о старим лицима подељени су пригодни поклони за удружења пензионера са територије Града Пожаревца и додала.

Град Пожаревац је спровео и два проејкта у сарадњи са саветом а то су „Унапређење упошљивости жена које живе у руралним подручјима Града Пожаревца“, овај пројекат је финансиран од стране UN WOMEN програма. Циљ пројекта је смањење незапосленоти међу женском популацијом, на крају пројекта уручено је 20 бизнис планова за полазнице пројекта. Други пројекат се односио на унапређење мера популционе политике који је спроведен у сарадњи са министартвом без портфеља задужено за демографију и популациону политику. Ове године је Пожаревац приступио покрету 3+, којим се омогућава породицама са троје и више деце да остваре попусте у продајним објектима, установама, јавним предузећима и другим организацијама које су се прикључиле овој акцији истакла је између осталог Гавриловићева захваливши се свим приведним субјектима који су се прикључили покрету 3+. Савет је такође дао предлог да деца самохраних родитеља плаћају 50 одсто од укупне цене вртића који је усвојен на прошлој седници Скупштине града Пожаревца. Чланица савета се захвалила на великој помоћи и разумевању председнику Скупштине града Пожаревца Бојану Илићу, градоначелнику Банету Спасовићу и заменику градоначелника Саши Павловићу.

 

 

Золтан Ваштаг председник Савета за бригу о старим лицима је на конференцији нагласио да је савет био изузетно активан и да је главни циљ побољшање статуса и положаја старих лица. Добијена су средства у износу од 4 милиона динара за пројекат за Дневни боравак за стара лица, локација за Дневни боравак треба да буде на потезу Расадник север. Он очекује да Дневни боравак буде изграђен у наредне две године а да ускоро буде изграђен и Дом за стара лица како наши суграђани не би морали да иду у домове у друге градове. Савет је одржао и читав низ акција који су били намењени побољшању здравстене заштите старих лица, биле су акције мерења крвног притиска, шећера и прегледа лекара опште праксе до сада је око 400 лица прегледано али Ваштаг очекује да се тај број повећа. Организовано је спортско такмичење „Забрањено старење“ на коме је учествовало 12 екипа из читавог Браничевског округа, а организоване су и друге спортске активности – рекао је Ваштаг, нагласивши да је покренуто је и питање побољшања и проширења рада Народне кухиње ка старим лицима, увођење повластица за градски превоз што је локална самоуправа већ предузела, пружање бесплатне правне помоћи која може да се оствари у градској управи.

Золтан Ваштаг је рекао и да је доста тога урађено на побољшању положаја старих лица али да ће се наредне године то још више побољшати.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!