О насиљу над и међу децом

Поводом стручног скупа „Одговорним извештавањем против насиља над и међу децом“, у Пожаревцу су се ове среде окупили представници медија Браничевског округа и надлежних институција и установа. Организатор окупљања је пожаревачка медијска кућа „Реч народа“, под покровитељством Министарства културе и информисања РС.

 

 

Циљ нам је јачање капацитета медија и професионалних и етичких стандарда новинара за извештавање о насиљу над и међу децом, са акцентом на праву жртава, њихових породица и свих других актера, јер то је јавни интерес, истакла је координаторка пројекта и директорка НИПД „Реч народа“ Андријана Максимовић, и додала:

Тако комплексна тема морала би бити део агенде локалних медија, што у Браничевском округу није случај, бар не у довољној мери и на адекватан начин. Извештавање се углавном своди на објављивање кратких полицијских извештаја. Нема елаборације, нити активистичког дискурса. Нема епилога, што значи да медији заказују у испуњавању једне од својих основних улога у друштву, а то је превентивно деловање кроз едукацију.

Извештавање се креће у две крајности, од сензационализма до „ћутања“. У таквим околностима, на делу су контраефекти и својеврсна „нормализација“ насиља. Кршећи новинарски кодекс ради гледаности, слушаности и тиража, медији штетно утичу на јавност, а посебно на младу популацију. На делу је релативизација злочина и озбиљно нарушавање достојанства и приватности жртве. Уочава се одсуство било какве анализе узрока или последица, што је саставни део едукације и превенције. Не смеју знатижеља јавности, публицитет и профит бити најважнији, што је у данашње време постао случај. На пиједестал се морају поставити емпатија, људскост и јавни интерес, истакла је Максимовић.

 

 

На скупу су уз представнике медијских кућа Браничевског округа говорили представница Полицијске управе Пожаревац Слађана Цветковић, потом, Центра за социјални рад Пожаревац, психолог Александра Стојковић, председник Актива директора средњих школа и директор костолачке Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ др Горан Несторовић и представница Удружења „Пријатељи деце“, педагог Живкица Ђорђевић.

Акценат је био на неопходности већег степена професионалности и одговорности новинара, али и већој доступности надлежних институција као извора информација.

Уз размену искустава и изношење конкретних проблема, као и могућих решења у функцији корективне улоге медија у друштву, учесници су позитивно оценили информације добијене на овом скупу.

Иначе, окупљање је одржано у просторијама хотела „Авала“ у Пожаревцу.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!