„Ромско удружење жена – РУЖ – Браничевског округа” обележило Међународни дан људских права

„Ромско удружење жена – РУЖ – Браничевског округа” већ трећу годину за редом придружује се обележавању кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ која је започела 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра Међународним даном људских права. Kампању обележава 1,700 организација у преко 100 држава света.

Радојка Морина, председница „Ромског удружења жена – РУЖ – Браничевског округа” је истакла да је у оквиру пројекта „Превенција карцинома грлића материце и карцинома дојке код Ромкиња” 16.маја у Канцеларији за ромска питања у Kостолцу, одржан округли сто на тему „Здрава жена је лепа жена“, а 9. децембра поводом Међународног дана људских права одржан скуп, коме су присуствовали представници Центра за социјални рад и ГО Костолац. Она је том приликом истакла значај поштовања права и достојанства сваког појединца, а циљ оваквих скупова је управо да укажу на ову проблематику. Посебан нагласак био је на здрављу као једном од основних људских права, јер људи треба да имају довољно информација о здрављу и о потребним услугама да би на одговарајући начин водили рачуна о свом здрављу и здрављу својих породица.

Пројекат „Превенција карцинома грлића материце и карцинома дојке код Ромкиња”финансирао је Град Пожаревац средствима у износу од 165 хиљада динара, уз подршку Градске општине Костолац, а спровело га је  „Ромско удружење жена – Руж  – Браничевског округа”. У оквиру пројекта велики број припадница ромске националне мањине одазвао се гинеколошким прегледима, а посебно жене генеративног и пост генеративног доба.

 

Она је том приликом поделила пригодне пакете, Ромкињама које су се одазвале превентивним прегледима.

„И у наредном периоду настојаћемо да реализујемо још оваквих и сличних пројеката који доприносе бољем здрављу жена Ромкиња, али и Рома, који све више обољевају од кардиоваскуларних болести и дијабетеса, а надамо се и даље подршци Града Пожаревца и ГО Костолац. Такође радићемо и на превенцији раних бракова, јер у нашој Градској општини има велики број деце која су у браку, малолетних трудница и породиља. С тим у вези имамо састанак Координационог тела са Ромском мрежом Србије, где ћемо изразити своје негативно мишљење о спровођењу Закона о малолетничким браковима”, каже Радојка Морина, председница „Ромског удружења жена – РУЖ – Браничевског округа” .

Дечји бракови су веома чести у ромским насељима. Постојећи Породични закон оставља ту могућност, али само после навршених 16 година и уз тачно прописане услове. „Суд може, из оправданих разлога, дозволити склапање брака малолетном лицу које је навршило 16. годину живота, а достигло је телесну и душевну зрелост потребну за вршење права и дужности у браку“, пише у закону.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!