Загађење воде тема радионице „Екологија и заштитита животне средине“

У Основној школи „Јован Цвијић“ у Костолцу, одржана је радионица на тему „Загађење воде”.

У радионици су учествовали ученици петог, шестог, седмог и осмог разреда и то чланови вршњачких тимова и Ђачког парламента. Ученици су били распоређени у три групе, а свака група је добила улогу чувара једног елемента природе.

Ученици су  као главне загађиваче воде навелиотпадне воде које потичу из фабрика и домаћинства, као и отпад који људи бацају у воду и на обале река. Водени саобраћај такође је наведен као могући загађивач у ситуацијама када нафта из оштећених бродова исцури и доведе до тровања и масовног угинућа риба и других водених организама. Како се загађена вода не може користити нити за пиће нити за наводњавање пољопривредних површина, веома је важно предузети свеобухватне  мере њене заштите, а као најважније ученици су издвојили следеће поступке: постављање филтера на местима где се изливају отпадне воде, смештање депонија даље од водотокова и масовно пошумљавање које чува земљиште од ерозије. Посебно је истакнута важност штедње и рационалног коришћења воде, јер што је мања њена потрошња, мања је и потрошња енергије која је потребно за њену производњу те је тиме смањено загађивање животне средине.

На радионици је истакнуто који су највећи загађивачи вода, који су главни извори загађења воде, а највише речи било је о последицама загађења вода на здравље људи и које су то мере заштите воде. На само крају радионице ученици су навели који би то био њихов допринос смањењу загађења воде.

 

 

Радионица је одржана у оквиру пројекта који носи назив „Едукација деце о екологији и заштити животне средине“, који спроводи „Радио Стил”, а такође емитована је и емисија у програму „Радио Стил”-а.  У организацији су учествовали „Психолошки центар“ и наставнички кадар школе, а предавач и водитељ радионице била је Оливера Хајровић, специјалиста медицинске психологије. Пројекат има задатак да едукује децу школског узраста о екологији и важности очувања животне средине.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!