Крстаноски о току реализације пројекта дрвореда у Костолцу

Пројекат „Замена, реконструкција и формирање новог планског дрвореда у Костолцу, као и реконструкција дрвореда и уређење зелене површине у централном парку у Костолцу” један је од већих пројеката у Србији, са циљем заштите и унапређења животне средине, а који се односи на сађење дрвореда.

Према речима председника ГО Костолац, Серџа Крстаноског пројекат је урађен почетком 2017. године, од стране Института „Јарослав Черни” из Београда.

„План је да за 18 месеци на територији ГО Костолац (21 улица и градски парк) засадимо преко 1760 нових стабала, затим орежемо од 140 – 160 стабала, извадимо преко 260 пањева и заменимо 80 болесних стабала. Циљ самог пројекта је: испуњење законских обавеза стварањем нових површина  под  дрворедом и нових зелених површина, стварање повољних микроклиматских  услова, заштита животне средине и подстицање урбанистичког развоја ГО Костолац. Бенефити формирања новог дрвореда: повећање површине под зеленилом – преко 60 %, смањење загађености ваздуха у граду, лепши изглед  града, а самим тим сачуваће се  безбедност објеката, саобраћаја и најважније грађана.“- наглашава Крстаноски.

 

 

 „Предвиђена динамика радова састоји се из три фазе. У првој фази кренули смо са орезивањем дрвећа и сечом и заменом болесних стабала. Друга фаза планирана је за март 2020. године када ћемо припремити све потребно за садњу нових садница и извадити око 260 пањева. У том периоду засадићемо 900 нових стабала, највећи део ових стабала биће од 6 до 8 година старости, дебљине од 2,2 до 2,5 метара висин, пречника стабла 12 цм и са формираним бусеном од 40 цм. У трећој фази укупно ће бити засађено преко 800 садница.

На територији ГО Костолац засадиће се преко 50 различитих врста биљака и то:

  • – Високи лишћари: ситнолисна липа – 7, Гинко – 11, бела бреза –  11, леска, ликвидамбар – 45, сребни јавор – 6, јавор млеч – 12, сребрна липа – 9, дивљи кестен – 14, пирамидална буква – 1, клен – 11, бреза – 20, јаворолисни платан – 12, црвени храст – 4, црни јасен – 6;
  • Ниски лишћари: црвенолисна шљива – 11, јапанска трешња – 3, жалосни дуд – 6 , магнолија – 10, руј – 3;
  • Високи четинари: црни бор 17, бели бор 5 , дугоигличава јела 5, оморика 5 чемпрес 4  , смрча 18, атласки кедар – 8;
  • Средњи и ниски четинари: тиса – 10, пачемпрес – 20, туја – 20, ариш – 12;
  • Листопадно шибље: јоргован – 7, ванхутеова суручика – 19, патуљасти берберис – 6, јапанска јабука – 8, форуиција 8;
  • Зимзелено шибље: дуњарица – 7, махонија – 6, клека – 5.

 

 

Оно што је новина, је орезивање стабала (такозваном радикалном методом ) јер када биљка улази у зимски период мировања, потребно је извршити потпуно орезивање грана и крошње дрвета. Орезивањем се постиже боља аерација крошње и лепши и здравији изглед стабла. Орезано дрвеће већ у првој вегетацији, ће формирати лисну масу у облику мање крошње, која ће се сваке наредне године повећавати, а самим тим се продужава животни век биљке преко 30 година, по речима стручњака са шумарског факултета. На тај начин орезане су следеће улице: Николе Тесле, Вељка Дугошевића, Првомајска, Трудбеничка, 7. јула, Kарађоррђева.” – рекао је Крстаноски на конференцији за медије поводом реализације пројекта „Замена, реконструкција и формирање новог планског дрвореда у Костолцу, као и реконструкција дрвореда и уређење зелене површине у централном парку у Костолцу”.

Председник ГО Костолац Серџо Крстаноски је нагласио да су редовне мере неге и заштите стабала од велике важности, јер се на тај начин стаблима може продужити животни век и до тридесет година. Према његовим речима велики проблем био је и то што је дрворед који је посађен још пре 40 и више година није редовно и адекватно одржавао, и није стручно орезивао, а  поједина стабла била су исечена, а нису се заменила новим. Он је том приликом замолио суграђане за разумевање, стрпљење и сарадњу, јер ће се радови изводити у више фаза.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!