Предодводњавање на копу „Дрмно“: Завршена нова линија бунара

Предвиђено је да се вода испумпава са шест пумпи већег капацитета и са исто толико цевовода у део кличевачког дунавца

Реализација инфраструктурних пројеката у правцу напредовања рударских машина према зони Храстоваче сврставају се у групу приоритетних послова у рударском сектору огранка „ТЕ-KО Kостолац”. Њиховом реализацијом обезбеђују се предуслови за несметано напредовање рударских радова и остваривање производних циљева копа „Дрмно“.
У првој половини октобра пуштена је у рад нова, 16. линија за дубинско предодводњавање лежишта копа „Дрмно“. У склопу линије ради 61 бунар. Изграђен је и цевовод дуж бунара за одвод испумпане воде ван контура копа у дужини од око пет километара. Укупан капацитет објекта је око 1.400 литара воде у секунди. Kомплетна линија је повезана с диспечерским центром на копу „Дрмно“ одакле се ради даљински мониторинг комплетног система за предодводњавање. Радове на овом објекту извела је фирма „Георад“.

 

 

Недавно су завршени радови и на 54 истражне бушотине за 17. и 18. линију бунара, које су у функцији израде пројектне документације на основу које ће се бушити бунара и израдити поменуте линије за дубинско предодводњавање – рекао је Младен Војнић, шеф Службе за геолошки и хидрогеолошки надзор. – Очекујемо да крајем ове или почетком наредне године почну радови на изградњи 17. линије бунара – каже Војнић.

 

 

Исушивање кличевачког дунавца и мреже мелиорационих канала испред фронта напредовања рударске механизације копа „Дрмно“, према зони Храстоваче, озбиљан је и комплексан посао. После свих припрема и монтаже адекватне опреме, крајем септембра почели су радови на исушивању канала који ће се изводити сукцесивно.
Војнић каже да се у овој фази ради на објекту који је најближи копу, где ће већ почетком наредне године рударске машине почети да откопавају овај простор. – Пре почетка исушивања првих пет километара канала он је преграђен на четири места – објашњава Војнић.
Предвиђено је да се вода испумпава са шест пумпи већег капацитета и са исто толико цевовода у део кличевачког дунавца, који води према пумпним станицама Завојска и Речица, а одатле у Дунав.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!