Ученици средње Машинске школе „Панчево“ посетили термоелектрану „Kостолац Б“

Ученици средње Машинске школе „Панчево“ посетили су термоелектрану „Kостолац Б“, коју иначе редовно посећују ученици средњих школа, као и факултета

Ученици средње Машинске школе „Панчево“ посетили су термоелектрану „Kостолац Б“ 11. октобра са циљем да уживо виде како раде термокапацитети за производњу електричне енергије. Реч је о средњошколцима који похађају старије разреде ове школе, конкретно трећи разред. Били су у пратњи предметног наставника Биљане Ђорђевић, машинског инжењера, Светлане Спасовски, помоћнице директора, и Петра Виле, наставника практичне наставе.

 

Имајући у виду да је ова термоелектрана прошла кроз свеобухватне ревитализације блокова Б1 и Б2 у протеклом периоду, њу често посећују стручне екскурзије средњошколаца, као и студената који похађају факултете техничке струке и факултете на којима се учи о заштити животне средине. Овде су у изградњи и објекти који ће додатно омогућити да се унапреди заштита животне средине, а у току је и изградња новог блока Б3.
Веома је важно да се ученици средњих стручних школа за време свог школовања упознају са производним процесима, у овом случају с радом једне савремене електране као што је ТЕ „Kостолац Б“ и да виде производне објекте. Овде могу да се увере да је реч о великом систему и могу практично да виде контуре свих производних процеса термоелектране, као и да виде машине и уређаје о којима су учили у школи – рекао је инжењер Далибор Добросављевић, који је средњошколцима био водич током ове посете.
Светлана Спасовски, помоћница директора Машинске школе „Панчево“, нагласила је важност посете и објаснила да су ученици веома задовољни овом посетом. Објекат је веома импозантан, тако да су импресионирани оним што су имали прилику да први пут виде.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!