Постројење за третман отпадних вода у ТЕ „Kостолац Б“: Почела изградња

Циљ пројекта је испуњавање домаће и стране законске регулативе енергетског сектора у области екологије

У кругу термоелектране „Kостолац Б“ почела је реализација још једног великог пројекта за унапређење заштите животне средине – изградња постројења за третман отпадних вода децентрализованог типа. Постројење ће у свом саставу имати три постројења и локални сепаратор уља на атмосферској канализацији.
Прво је постројење за пречишћавање отпадних вода након одсумпоравања и вода из ХПВ, капацитета две линије по 45 кубних метара на сат. Ту је и постројење за пречишћавање замазућених и зауљених отпадних вода, капацитета две линије по 30 кубних метара на сат, и треће је постројење за пречишћавање санитарних отпадних вода.
Грађевинска дозвола за изградњу добијена је 16. априла, радови су у току, а циљ пројекта је испуњавање домаће и стране законске регулативе енергетског сектора у области екологије.

 

 

Радови на изградњи постројења за пречишћавање зауљених и замазућених отпадних вода, као и постројења за пречишћавање санитарних отпадних вода су у току. Ускоро ће почети и изградња постројење за пречишћавање отпадних вода након одсумпоравања и хемијске припреме воде − рекла је Љиљана Велимировић, менаџер пројекта.
Она је додала да су пројектом обухваћене и количине отпадних вода, које ће настајати на новом блоку Б3, снаге 350 мегавата.
Овај пројекат је део националног програма ИПА 2013, који се финансира средствима Европске уније и средствима Републике Србије. Средства ће у име државе обезбедити „Електропривреда Србије“.

Вредност пројекта

Укупна вредност уговора о радовима је 5,4 милиона евра. Већи део средстава, у износу од 85 одсто, покриће се из фондова Европске уније, док ће „Електропривреда Србије“ пројекат кофинансирати са 15 одсто потребних финансијских средстава.

 

 

Извођачи радова

Радове на изградњи новог постројења изводи конзорцијум који предводи француски „SADE CGTH“. Чланови овог конзорцијума су и компаније „Veolia Water Solutions & Technologies, „Veolia Water S.T.I.“ из Француске, „Veolia Water Solutions & Technologis“ из Румуније и „Енерготехника-Јужна Бачка“ из Новог Сада.

 

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!