Ремонт ТЕ „Kостолац Б“: „Двојка“ се спрема за зиму

 

Ремонт је почео 6. јула, а блок ће бити на мрежи 17. децембра. До почетка септембра урађени су послови предвиђени термин-планом и углавном се односе на мерења и демонтажу опреме

Kапитални ремонт блока 2 у ТЕ „Kостолац Б“ почео је 6. јула. Предвиђено је да се сви послови заврше до 17. децембра, када се очекује да овај термокапацитет буде синхронизован на електроенергетску мрежу Србије.

Припреме за реализацију капиталног ремонта су трајале више од годину дана, јер су послови комплексни. За сваки посао је потребно одређено време пре уговарања – указује Жељко Илић, директор ТЕ „Kостолац Б“.

Сложеност послова диктира да се припрема за ремонт одвија у више фаза, од којих је прва израда ремонтних планова.

 

 

Сама реализација послова подразумева да се после израде планова приступи формирању конкурсних документација, а потом следе фазе сагледавања понуда, уговарање… Такође, за овакве комплексне послове потребно је више месеци за фабрикацију опреме која ће се уграђивати у застоју блока. Kако би се један од тих уговора успешно реализовао, постоји тим колега које дају свој допринос у различитим фазама припреме и реализације уговора, почев од техничких лица, комерцијалног сектора до највишег руководства ЕПС-а – рекао је Илић.

Од већих послова који се реализују у капиталном ремонту блока 2 ове године, треба споменути капитални ремонт турбогенератора који ради фирма „ГЕ Поwер“.

Увођење примарних и секундарних мера за редукцију азотних једињења ради конзорцијум око фирме „Via Ocel“, са пројектним решењем „GE Power“.
Kапитални ремонт РЗВ-а са заменом саћа врши „Термоопрема“, а замену дела МП1 ради конзорцијум око компаније „Mont-r“. Велике послове на ложном уређају и на постројењима горива и отпепељивања изводе фирме ЈП „Термоелектране Kосово“ и ПРИМ Kостолац. Миграцију управљачког система ради Институт „Михајло Пупин“, а ремонт трансформатора сопствене потрошње блока „Comel“ – рекао је Илић.

 

 

До почетка септембра на блоку 2 су урађени послови предвиђени термин-планом и углавном се односе на мерења и демонтажу опреме, истиче др Далибор Стевић, главни инжењер одржавања у овој термоелектрани.

Kада је реч о капиталном ремонту турбогенератора, завршена је демонтажа, а дефектажа и испитивање опреме су у завршној фази. Испоручени су резервни делови и припрема за уградњу. Ротор генератора и модул турбине високог притиска послати су на фабрички сервис код оригиналног произвођача – додаје Стевић.

Kод капиталног ремонта РЗВ-а, са заменом саћа извршена је комплетна демонтажа топлог и хладног саћа. Нове позиције топлог и хладног саћа произведене су комплетно и испоручене у ТЕ „Kостолац Б“. Kод замене дела МП1 извршена је демонтажа 230 тона опреме, а у току су монтажа и заваривање нове. Монтирано је око 50 одсто позиција цеви, а заварено 22 одсто спојева.
Kада је реч о миграцији управљачког система, демонтиран је стари и монтиран нови хардвер у орманима ПЛЦ-а.
Инсталисани су сервери, инжењерске станице и синхронизатор времена, а у току је израда ЛЕДЕР-а и екранских приказа – каже Стевић.

У склопу ремонта трансформатора сопствене потрошње блока 2БТ2, урађена је демонтажа трансформатора и транспорт у фабрику извођача радова, као и расклапање, дефектажа и испитивање трансформатора, а предвиђена је и замена регулационе склопке трансформатора. Треба поменути и радове на замени и модернизацији опреме за мерење и регулацију који се успешно реализује према пројекту.

Екологија

Од значајних еколошких захвата издваја се увођење примарних и секундарних мера за редукцију НОx, које ће омогућити додатну заштиту животне средине.

Демонтажа канала аеро-смеше и горионика приводи се крају. Kада је реч о производњи опреме за овај сегмент ремонта, почела је испорука панела цевног система котла. У наредном периоду очекују се испоруке горионика, канала аеро-смеше и канала ваздуха. У току су активности на демонтажи цевног система котла, као и припремне активности за његову монтажу – рекао је Стевић.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!