Богатство фолклора на 6. Међународној смотри у Дрмну

Шеста Међународна смотра фолклора, одржана је  у суботу, 17. августа у селу Дрмно. Након дефилеа, културно-уметничка друштва су у двосатном програму на летњој позорници у Дрмну окупљенима приказала богатство народних обичаја, игара и песама.

 

 

На смотри су учествовала културно – уметничка друштва из Бугарске, Северене Македоније, Румуније и из Србије – домаћини КУД „Божидар Димитријевић – Козица” из Дрмна и KУД „Опленац“ из Тополе, а свим представницима друштава уручене су  плакете захвалности за учешће на традиционалној смотри фолклора.

 

Драган Ивић, председник Савета месне заједнице Дрмно на самом почетку поздравио је све госте и посетиоце манифестације истакавши да ће настојати да подигне манифестацију на још виши ниво како би она из године у годину била све боља и окупљала још више посетиоца, а све у циљу анимирања младих да поштују своју традицију.

 

Манифестацију је свечано отворио градоначелник Града Пожаревца, Бане Спасовић

Град Пожаревац је стао иза многих смотри и манифестација, такмичења, окупљања која промовишу фолклор и традицију, а посебно нам је драго када смо у прилици да упознамо и обичаје који нам долазе са овог поднебља, са нашег Балкана. Он је додао да управо на тим саборима, каква је 6. Међународна смотра фолклора у Дрмну, можемо да увидимо да поред предивних различитости наших игара, обичаја имамо и многобројне сличности.

„То нам указује да близина наших села, места, градова и земаља јесте учинила и да слично играмо, певамо и веселимо се. Управо у тим тренуцима схватамо како је сваки проблем лако решив када постоји воља, мудрост, памет, да то свето тројство сопствено људима са овог подневља, који се радују животу попут вас драги фолклорци сачувамо од заборава. Зато ћемо и ми у публици поред забаве и весеља имати прилике да нешто и научимо, како људи удружени са различитих страна могу чинити велике и фантастичне ствари у овом случају презентовање богатог културног наслеђа”рекао је Спасовић.  

Изненађење вечери били су Кинези. Присутни су били у прилици да чују „Револуционо наслеђе од оца” мелодину на кинеском инструменту Ђинг Ху – солиста Jen Shukun – представник кинеских радника кинеске компаније CMEC која ради на изградњи новог блока Б3. Такође пред публиком је изведена и прелепа арија из пекиншке опере „Вечита љубав”, док је кинеску народну песму „Најлепша песмица мајци” извео вокални солиста Chen Hongfu – представник кинеске компаније CMEC.

Осим смотре фолклора, посетиоци су уживали и у бројним другим садржајима. У преподневним часовима одржана је ликовна колонија, која је реализована у сарадњи са УЛС „Ђура Јакшић“ из Пожаревца и Београда. Док је у поподневним часовима приређена изложба домаћих производа, радиности и рукотворина, а посебно интересовање привукла је етно ревија народне ношње.

 

 

Поред  градоначелника Пожаревца Банета Спасовића, смотри су присуствовали и председник Скупштине Бојан Илић, представници ЈП„Електропривреда“ Србије Огранак „ТЕ-КО Костолац”,  Ђорђе Кучинар и Жељко Илић, члан Већа Града Пожаревца Томица Стојановић, председник   Синдиката копова Костолац Данијел Радосављевић и представници кинеске компаније „CMEC“.

Међународну смотру фолклора организовали су МЗ „Дрмно“ и ФK „Дрмно“ уз подршку града Пожаревца, Туристичке огранизације града Пожаревца и Kултурно – спорстког центра „Kостолац“.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!