Пољопривреда и рурални развој приоритет у Пожаревцу

Последњих година Пожаревац улаже значајна финансијска средства за развој пољопривреде у руралним подручјима. Новац је, пре свега, намењен за унапређење сточарске, воћарске и повртарске производње, набавку механизације, за пчеларство, уређење сеоских путева, одржавање изложби и едукација.

На конференцији одржаној 19. јула председник Градског одбора Српке напредне странке у Пожаревцу, Бане Спасовић истакао је да 25 % вредности буџета града Пожаревца, који је уложен у комуналну инфраструктуру, је заправо уложен на сеоском подручју, док за претходне четири године та средства износе 1,4 милијарде динара. У 2019. години средства уложена у сеоску инфраструктуру износе око 400 милиона динара.

Он је нагласио да локална самоуправа подједнако улаже како у граду, тако и на сеоском подручју. „Не постоје грађани првог и другог реда, сав рад и труд мора да буде усмерен на становништво на целој територији града Пожаревца, а посебно на сеоска подручја јер се претходних деценија није улагало”, рекао је Спасовић.

 

 

За потребе субвенционисања пољопривреде, атарске путеве и едукацију у 2018. години издвојено је 30 милиона динара. „Циљ је да се у наредним годинама издвајање за пољопривреду увећа са 0,7% учешћа пољопривреде у буџету града Пожаревца на ниво од 2%”, наглашава Спасовић. „За атарске путеве у 2018. години издвојена су средства у износу од 14,5 милиона динара, а уређено је 10,5 км атарских путева, јер заиста тежимо унапређењу пољопривреде, као једној од примарних делатности великог броја мештана, рекао је Спасовић и додао да су средства за противградну одбрану издвојена су износу од 4.400.000,00 динара, а набављено је и преко 120 противградних ракета, што говори у прилог томе да локална самоуправа брине за пољопривреднике и њихове усеве. У уређење водотокова друге категорије на сеоским подручјима током 2018. године издвојено је 87 милиона динара.

Што се тиче субвенционисања пољопривреде као кредитне подршке за суфинансирање камата за пољопривредне кредите у току 2018. године реализовано је 2.330.000,00 динара, док је за подстицаје руралног развоја издвојено преко 17 милиона динара. Такође потписано је 235 уговора са пољопривредним произвођачима, а вредност тих уговора је око 20 милиона динара. За одбрану од поплава предвиђено је преко 80 милиона динара, радови су већ одмакли од Набрђа, а динамика самих радова тече по плану.

Што се тиче 2019. године за субвенционисање камата предвиђена средства износе 2.500.000,00 динара, док је за подстицање руралног развоја, планиран износ од 27.740.000,00 динара.

Оно што је новина, уз подршку Министарства за државну управу и локалну самоуправу опредељено је 4.000.000,00 динара, преко Удружења воћара за осигурање воћарске производње”, додаје Спасовић и истиче да ће град Пожаревац настојати да стратешким планом преферира туризам и пољопривреду, јер су то две кључне ствари које би требало још више поспешити.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!