Рамазански Бајрам обележен у „НУР”џамији у Костолцу

Рамазански Бајрам, један од два највећа исламска празника, почео је рано ујутру у уторак, 04.06.2019. године у „НУР” џамији у Костолцу, клањањем бајрам-намаза, молитве карактеристичне за бајрамске празнике.

Бајрамску софру поводом Рамазанског Бајрама организовали су Исламска заједница Костолац, НВО „Креативни Роми” и НВО „Еуро Роми” Костолац, уз подршку Градске општине Костолац и Канцеларије за ромска питања.

 

 

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски честитао је том приликом Рамазански Бајрам свим верницима исламске вероисповести уз жељу да празничне дане проведу у миру и слози. „Нека овај празник донесе здравље, мир и слогу, и нека нас подстакне да и даље негујемо толеранцију градећи друштво у коме ћемо достојанствено живети уз поштовање темељних људских вредности оличених у даривању, праштању, заједништву и поштовању културних и верских различитости, поручио је Крстаноски.

Рамазански Бајрам обележава крај једномесечног поста, и следе дани весеља – дани Бајрама.

Рамазански Бајрам увек пада 1. шевала (десети месец муслиманског календара) и траје три дана, а верници га сматрају „празником положеног испита”.

Бајрам је наступио након што су муслимани синоћ са наступањем акшам-намаза испратили свети месец рамазан, месец поста током којег се верници, од зоре до заласка сунца, одричу хране, пића и других телесних ужитака.

Муслимани једни другима свој празник честитају реченицом „Бајрам Шериф Мубарек Олсун”.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!