Ученици петог разреда у оквиру пројектне наставе реализовали представу „Капетан Џон Пиплфокс”

У оквиру пројектне наставе, ученици петог разреда Основне школе „Јован Цвијић” из Костолца, су у понедељак, 22. априла, реализовали представу „Капетан Џон Пиплфокс”, по радио – драми Душана Радовића.

Пројектна настава је један од модерних модела образовања, и овај метод је заснован на колаборативном учењу, али се од њега разликује по величини група и динамици рада у њима.
Идеја Министарства просвете била је да се пројектна настава укључи као обавезна активност у новим наставним програмима.

Према речима Соње Цолић, наставнице српског језика и књижевности, пројекат је трајао око четири месеца, при чему је акценат стављен на активности ученика, где се наставник појављује само као координатор и сарадник, а не као кључни извор знања и информација. Пројекат је објединио и повезао садржаје различитих предмета. Направљена је корелација са ликовном културом (сцена), информатиком (презентација), и ужа корелацију са географијом, историјом и новинарском секцијом.

О самом току припрема за пројекат говорила је Милена Врачар, наставницa српског језика и књижевности. Она је истакла да су ученици били подељени у пет група, и свака од њих имала је одређене задатке, који су се односили на припрему сцене, израду плаката, флајера, улазница и пропратног материјала. Такође, ученици који су били у публици имали су задатак да интервјуишу глумце на крају представе, а био ангажован и жири који је оцењивао ученике петог разреда који су учествовали у реализацији представе.

Представа „Капетан Џон Пиплфокс”, коју су основци вредно увежбали, рађена је по тексту Душана Радовића, који је објављен 1953. године као радио драма, уз коју су одрастале многе генерације.

 

 

Улоге:

Спикер – Милица Шебић, 5/2

Капетан Џон Пиплфокс – Страхиња Ераковић, 5/5

Гусари – Петар Петковић (5/5), Алекса Гикић (5/5 ), Петар Радоморовић (5/4), Лазар Стојичевић (5/2), Лазар Милићевић (5/2), Немања Милетић (5/4)

Пећина – Ленка Керић, 5/4

Аждаја – Теодора Митић (5/1), Сара Радојковић (5/1), Тијана Станковић (5/1), Емилија Ђорђевић (5/4), Јана Ковачевић (5/4), Сара Николић (5/4) и Милица Ристић (5/5)

Режија – Соња Цолић и Милена Врачар, наставнице српског језика и књижевности

Музика – Јелена Ђорђевић, наставница музичке културе

Шминка – Емилија Ђорђевић (5/4)

Костими – Марија Миловановић (5/4) и Исидора Хенц (5/2)

Израда плаката – Јована Милорадовић (5/4)

Израда карата и сценографије: Катарина Марковић (5/1) и Ана Максић (5/5)

Жири: Михајло Обрадовић (7/1), Сара Миловановић (7/2), Стефан Ђорђевић (7/4) и Тамара Сунтурлић (7/5)

Чувена радио-драма Душана Радовића, „Kапетан Џон Пиплфокс”, инспирисала је ученике петог разреда да крену у пустоловину која их је забавила, али их и научила да буду бољи другари, да сазнају се у животу знањем, а не преваром долази до успеха.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!