Свечана академија поводом обележавања Светског дана Рома

Поводом  Светског дана Рома, који се традиционално обележава 8. априла, у позoришној сали Дома Културе у Костолцу у уторак, 9. априла одржана је свечана академија. Свечаност је почела извођењем химне „Боже правде“, а потом и ромске химне „Ђелем, ђелем“.

 

 

Да је Kостолац је пример одговорне локалне власти, али и одговорних Рома, истакао је председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и додаo:

Роми су укључени у локалне планове развоја, што је веома важно, а повећано учешће ромске деце у образовни систем један је од ефикаснијих начина за побољшање положаја ромске националне мањине. Локална самоуправа константно ради на решавању проблема инфраструктуре у ромским насељима. Наставићемо и даље како се насеља буду ширила са улагањем у топлификацију ромских насеља, асфалтирање путева, али и са ширењем водоводне и канализацоне мреже, рекао је Крстаноски честитајући Светски дан Рома, припадницима ромске националне заједнице.

 

 

Град Пожаревац је заједно са Градском општином Костолац спровео низ мера државе, али и сам иницирао акције у којима је ромском становништву пружена велика подршка, рекао је заменик градоначелника Града Пожаревца, Саша Павловић и додао:

Сви заједно трудили смо  се и трудићемо се да убедимо све оне који сумњају да нема мање вредних и способних. Има само оних који су добили и који нису добили подједнаке шансе као и остали. Ипак, многе велике људе то није поколебало да буду упорни и савладају ту планину неправде, коју је живот ставио пред њих и ту не мислим само на Роме. Ти људи су доказали да су границе личних успеха само у нашим главама, и кад их једном прескочимо нема  недостижног циља за све нас.

 

 

Реџеп Алијевић председник ромског удружења „Креативни Роми“, који је и организатор свечаности поводом Светског дана Рома,  захвалио се руководству Града Пожаревца и Градске општине Костолац на напорима које чине у циљу побољшања свеукупног  квалитета живота ромске популације.

 

 

Да је Градска општина Костолац, општина са највећим процентом Рома у Србији, истакао је председник Националног савета ромске националне мањине, Далибор Накић. 

Негде по званичном попису у Костолцу има 19,5 % Рома, а по незваничној статистици тај број досеже чак до 25%. У складу са тим једна од првих активности коју Национални савет, жели да спроведе у Костолцу је да иницирамо увођење ромског језика у службену употребу на територији Градске општине Костолац.

 

 

Присутне је поздравио и председник Удружења Рома Браничевског округа, Мирослав Вељковић.

 

Светски дан Рома установљен је са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се државе подстакну и обрате пажњу на унапређивање њиховог положаја. То је дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима са којима се Роми суочавају. Дан је службено проглашен 1990. године у Сероцку у Пољској, месту четвртог Светског  ромског конгреса Међународне ромске уније, у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника одржан у Челсфилду крај Лондона 1971. године.

Од тада званична химна Рома је песма „Ђелем, ђелем“ а застава плаво-зелена двобојка са црвеним точком у средини, симболом напредка и покрета али и миграције Рома широм света.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!