Слава цркве Светог Максима Исповедника у Kостолцу

Црквена општина Нови Kостолац у недељу, 3. фебруара 2019. године прославља славу своје цркве посвећене великом светитељу Светом Максиму Исповеднику.

Свету архијерејску Литургију служиће Његово преосвештенство епископ браничевски Г. Игнатије са свештенством у 8:30 часова. Након Свете Литургије и резања славског колача у црквеној сали биће уприличена свечана трпеза љубави са почетком у 10:30 часова. Позивамо све грађане да дођу и увеличају својим присуством прославу славе наше цркве Светог Максима Исповедника, заштитника грађана града Kостолца.

 

 

Црква Светог Максима Исповедника у Kостолцу је прва парохијска црква у СПЦ која је посвећена Св. Максиму Исповеднику. Максим Исповедник (581-662) је највероватније рођен у Цариграду, у племићкој породици, и још у младости је заузео високо место на двору византијског цара Ираклија. Око 615. године напушта јавне функције и постаје монах. Због тога што је заступао диофизитску позицију (да Христ има и човечанску и божанску природу), у време када је православна црква заступала монофизитизам, осуђен је као јеретик, мучен и протеран у изгнанство, где је убрзо умро. Недуго затим, његово учење је оправдано на Шестом васељенском сабору у Цариграду и он је проглашен за свеца.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!