Preminuo nekadašnji generalni direktor Industrijsko energetskog kombinata „Kostolac”

Kosta Makar, nekadašnji generalni direktor Industrijsko – energetskog kombinata „Kostolac”, preminuo je u 94. godini života. Sahrana će se održati 25. decembra 2018. godine u 13 časova, na kostolačkom groblju.

 

 

Kosta Makar je rođen 1924. godine u okolini Daruvara. Bio je diplomirani inženjer rudarstva. Kao pripravnik zasnovao je radni odnos u tadašnjem IEK „Kostolac” 01.02.1953. godine. Godine 1967. stupa na dužnost glavnog direktora IEK „Kostolac”. U vreme dok je bio na čelu kombinata realizovani su veliki razvojni projekti, kao što je izgradnja novih elektrana u Kostolcu, površinskog kopa „Ćirikovac”, kao i termoenergetskih i rudarskih kapaciteta u Drmnu. Uporedo sa razvojem energetike njegov veliki doprinos ogleda se i u razvoju grada Kostolca, kako u pogledu uređenja njegove infrastrukture, tako i izgradnji stanova i sportskih objekata. Tokom života za svoj rad Kosta Makar dobio je najviša državna priznanja nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Orden zasluga za narod II reda, Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem i Orden rada sa crvenom zastavom.

Pored niza društveno – političkih funkcija, u dva saziva bio je i poslanik Skupštine Republike Srbije. I danas na rezultatima njegovog rada i angažovanja, Kostolac gradi novu strategiju razvoja.

Za veliki doprinos u razvoju Kostolca, 2015. godine dobio je nagradu „Ključ grada Kostolca”.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!