Intervju sa Natašom Ropkić Kašak povodom jubilarne 10. Smotre glumačkih ostvarenja „Viminacium lumen meum“

U Kostolcu, 3. decembra počinje Smotra glumačkih ostvarenja „Viminacium lumen meum“u organizaciji Amaterskog pozorišta „CASTELLUM“ u saradnji sa Kulturno sportskim centrom „Kostolac“.

Tim povodom gost na talasima „STIL RADIJA” bila je Nataša Rokvić – Kašak, glumica Amaterskog pozorišta „CASTELLUM“.

Nataša ovo je deseta Smotra, koju organizujete. Recite nam šta ste pripremili povodom jubileja i koja će nam se pozorišta predstaviti?

Da, to je deseta smotra po redu. Izuzetno smo zadovoljni jer je ovaj festival zaživeo i što je postao tradicionalni. Iskoristila bih priliku da se zahvalim kostolačkoj publici koja iz godine u godinu sve više posećuje ovaj festival, a posebno bih se zahvalila Kulturno – sportskom centru „Kostolac” koji poslednjih godina pomaže u organizaciji festivala. S obzirom da je u pitanju jubilej, ove godine biće odigrano sedam pozorišnih predstava, od kojih će šest biti u konkurenciji, jer je festival takmičarskog karaktera. Poslednje večeri igraće  pozorište „CASTELLUM“, revijalno u čast nagrađenih sa predstavom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”. Ono što smo takođe pripremili s obzirom da je u pitanju jubilej je kratka retrospektiva rada pozorišta „CASTELLUM“, pa će u holu Doma kulture biti izloženi posteri na kojima će biti plakete i fotografije sa svih predstava, koje pozorište „CASTELLUM“odigralo u prethodnim godinama, a ukupno ih je bilo osamnaest.

Verujem da će slušaoce Stil Radija interesovati program Smotre. Koje pozorište će imati čast da otvori Smotru glumačkih ostvarenja „Viminacium lumen meum“, i koje predstave će se igrati u periodu od 3. do 9. decembra?

Smotru će 3. decembra otvoriti Račansko pozorište Kulturnog centra „Radoje Domanović” , predstavom „Slučaj“ u režiji Dejana Cicmilovića. U utorak, 4. decembra nastupiće pozorište „Paraćin“, sa predstavom „Legija časti“, po tekstu Bratislava Petkovića, a u režiji Tomislava Đorđevića. Zatim će u sredu 5. decembra nastupiti „Teatar 13“ iz Zemuna, sa predstavom „Kokoška“, po tekstu Nikolaja Koljade, u režiji Dimitrija Aranđelovića, potom će se kostolačkoj publici, u četvrtak 6. decembra predstaviti Centar za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ iz Despotovca, predstavom „Ljubinko i Desanka“, po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Milana Veljkovića. U petak, 7. decembra  A.P. „Vladimir Popović“ iz Vrbasa, igraće sa predstavom „Iza kulisa“, po scenariju Majkla Frejna, u režiji Fauda Tabučića. Za subotu je planirano Gradsko pozorište Jagodina, sa predstavom „Pidžama za šestoro“, po scenariju Marka Kamoletija, u režiji Velimira Mitrovića. Dok će poslednjeg dana u nedelju 9. decembra nastupiti pozorište „CASTELLUM“ , sa predstavom  „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, po tekstu, Iva Brešana, u režiji Fauda Tabučića.

 

Da li će i ove godine na kraju svake predstave biti nagrađivani najbolji glumci?

Da naravno, na kraju svake predstave žiri će odlučivati o glumačkom ostvarenju večeri, a na završnoj večeri festivala će se odlučivati i o glumačkom ostvarenju festivala. Pored toga s obzirom na činjenicu da se predhodnih godina pokazalo da neko kao pojedinac ili ceo ansambl, u nečemu ostavi veliki utisak, javila se potreba da pored ustaljenih nagrada uvrstimo i druge nagrade. To može biti neka epizodna uloga, kostim, režija muzika ili predstava u celini, pa ćemo s tim u  vezi ostaviti žiriju slobodu da na završnoj večeri festivala dodeli još neku od nagrada. 

Sasvim je sigurno da će ljubitelji pozorišne umetnosti imati priliku da pogledaju predstave različitih žanrova. Već sada je interesovanje za smotru veliko. Recite nam od koliko sati će se igrati predstave i cenu ulaznica?

Što se žanrova tiče terudili smo se da bude raznoliko, jer verujem da svi žanrovi treba da budu zastupljeni. Cena ulaznice će biti 100 dinara, jer želimo da bude pristupačno, u interesu nam je da smotra bude što više propraćana, a što se tiče termina sve predstave će se igrati od 20 časova.

Amatersko pozorište „CASTELLUM“ predstaviće nam se na završnoj večeri sa novom predstavom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”. Predpremijera predstave bila je u Malom Crniću, a kasnije je izvedena premijera u Kostolcu. Recite nam kako je kostolačka publika reagovala na predstavu?

Publika je reagovala sjajno. Mi smo bili prezadovoljni. Ja imam običaj da kažem da je to naša publika i da nije potpuno objektivna, a onda me neki ljudi demantuju pa kažu, da to jeste naša publika, ali ona upravo od nas svake sezone i od svake nove predstave očekuje više od prethodne. Ako ćemo suditi po aplauzima i po reakciji publike na kraju premijere, onda recimo da smo sa ovom predstavom uspeli i opravdali očekivanja. Mi smo kasnije odigrali još jednu reprizu u Kostolcu, a nastupili smo i u Vrbasu u okviru manifestacije „Noć pozorišta” gde je takođe reakcija publike bila potpuno ista.

Recite nam neke vaše dalje radove, pripremate li nešto novo u narednom periodu?

Trenutno spremamo dečiju novogodišnju predstavu Mala novogodišnja ljubavna bajka. Kao i do sada pred novu godinutrudimo se da mališane obradujemo novom predstavom, a posle nove godine spremamo novu predstavu.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!