Veče fantastike i izložba slika u Biblioteci u Kostolcu

Pisci iz Niša: Mladen Đorđević, Boban Vučković, Mladen Stanisavljević, Igor Krstić i Miloš Petković, 15. novembra, gostovali su u Biblioteci u Kostolcu. Tom prilikom premijerno su predstavili svoje nove knjige, a koliko je fantastika popularna najbolje govori prepuna sala Biblioteke.

Pored razgovora o fantastici i književnosti, posetioci Biblioteke imali su zadovoljstvo da uživaju i u izložbi slika „Kevro i prijatelji” koje su nastale kao projekat Likovnog udruženja Kevro u kojem je učestvovalo 34 likovnih umetnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Rusije i Južne Koreje. Izložba će biti otvorena do 30. novembra.

 

 

Biografije pisaca:

Mladen Đorđević rođen je 1986 godine u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu za pravo, bezbednost i saobraćaj – Konstantin Veliki, takođe u Nišu. Trenutno je na doktorskim studijama. Autor je sage “Svetioničar” (do sada objavljena prva dva toma, “Vesnici oluje” i “Pritajeno zlo”, u izdanju Otvorene knjige). Bavio se uređivanjem kolumni u časopisu “Serbona” zajedno sa svojim ocem, prof. dr. Radomirom Đorđevićem koji iza sebe ima na desetine publikovanih naučnih knjiga. Pisanjem se bavi već nekoliko godina. Iza sebe ima brojne kratke priče, a pojedini tekstovi su mu bili objavljeni u niškom časopisu “Gradina”, zbirci priča “Čuvari zlatnog runa”, kao i u elektronskoj zbirci “Beskrajne priče”. Jedan je od osnivača Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo DrakoNiš”.“

Boban Vučković, rođen je 1969. godine u Nišu. Autor je romana “Rekvijem za ratnika” u izdanju Otvorene knjige. Osnovnu školu i Gimnaziju završio u Zaječaru, a studije prava u Nišu. Radio kao pravnik, profesionalno vojno lice, vodio Agencije za FTO, bavio se politikom. Voli da čita i svaštar je u tome, ali posebnu pažnju poklanja biografijama političara i istorijskih ličnosti, kao i knjigama iz filozofije i psihologije. Jedan je od osnivača Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo DrakoNiš”.“

Mladen Stanisavljević rođen je 1996. godine u Kraljevu, a živi i stvara u Nišu. Odrastao je čitajući knjige iz žanra horora i fantastike, maštajući da jednog dana i sam počne da piše i objavljuje jezovite priče o onostranom.
Autor je mnogobrojnih kratkih priča, a posebno je ponosan na priču „Tragač“, koja je objavljena u zbirci „Čuvari zlatnog runa“. Član je udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“, u kojem je zadužen za mlađe članove, koje naročito voli da usmerava ka horor žanru pričajući im priče o duhovima i ostalim košmarnim stvorenjima.

Igor Krstić, rođen je u Pirotu 1982. godine. Di¬plomirao je 2009. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Bio je student generacije na Odseku slikar¬stvo, u klasi profesora Bratislava Bašića. Bavi se slikarstvom, ilustracijom, karikaturom i stripom. Osvajač je brojnih nagrada, među kojima se izdva¬jaju: „Gran pri“ na međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2015. godine, nagrada knjižare „Delfi“ na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2015. go¬dine, prvo mesto „Kragujevački pobednik“ za kratki strip, 2015. u Kragujevcu, zatim nagrada ULUPUDS¬a za najbolje ilustrovanu ediciju knjiga za decu na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2015. godine. Jedan je od osnivača Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo DrakoNiš”.“

Miloš Petković rođen je u Nišu, 1986. godine. Jedan je od najproduktivnijih, najčitanijih i najpopularnijih mladih pisaca na prostoru bivše Jugoslavije.
Autor je trilogije epske fantastike “Vukovi sudbine” (IK Portalibris) koja je, do sada, štampana u četiri izdanja. Takođe, autor je trilogije “Perunov hroničar” (IK Portalibris) koja se bavi slovenskom mitologijom. Čine je knjige “Perunov hroničar”, “Rog slovenskih bogova” i “Šapat Đavolje varoši”.
Miloševa treća trilogija ”Sedam mačeva” (IK Portalibris) spada u red avanturističkih saga. Čine je knjige “Tajna stare vodenice”, “Poljubac princeze Ildiko” i “Teslin vremeplov”.
Miloš je svoj deseti, jubilarni roman, “Veštica iz Strašilova – Memento mori” (IK Portalibris) koautorski napisao sa ruskim piscem Antonom Ivanovičem Leskovim.
Petković iza sebe ima još dva koautorska ostvarenja. Naime, sa frontmenom naše legendarne grupe “Orthodox Celts” Acom Seltikom i ilustratorom Igorom Krstićem, Miloš Petković potpisuje roman “Usnuli Zmajevi” koji je objavila izdavačka kuća Laguna.
Pored toga, tu je i horor-roman “Jezomor – Portret troprstog slikara” (IK Portalibris) koji Miloš koautorski potpisuje sa mladim niškim piscem Mladenom Stanisavljevićem.
Miloš Petković je i autor serijala za decu “Patuljci i vile” (IK Pčelica) koji čine romani nazvani po godišnjim dobima: Proleće, Leto, Jesen i Zima.
Zvanično je najmlađi član Udruženja književnika grada Niša u istoriji udruženja. Povremeno radi kao urednik u izdavačkoj kući “Otvorena knjiga”, i kao predavač u školama kreativnog pisanja. Jedan je od osnivača i utemeljivača festivala fantastike “TolkiNiš” i Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo DrakoNiš” iz Niša.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!