Biblioteka u Kostolcu: Predstavljena nova knjiga proslavljenog pisca fantastike, Aleksandra Tešića i otvorena izložba slika „Osmeh Kostolca“

Nova knjiga proslavljenog pisca fantastike, Aleksandra Tešića „Gorolom” premijerno je predstavljena, u utorak 16. oktobra 2018. godine u Biblioteci u Kostolcu.

Iako je Tešić najpoznatiji po trilogijama epske fantastike inspirisane srpskom i slovenskom mitologijom „Kosingas“ i „Miloš Obilić“, njegov najnoviji roman je zasebno delo, koje neće imati nastavke. Osim činjenice da je smešten u srednjovekovnu Srbiju XIV veka, jedinu direktnu vezu sa prethodnim serijalima ovaj roman ima u protagonisti, koji je pozajmljen iz trilogije „Miloš Obilić“.  „Gorolom” je roman o osveti, časti, ljubavi, zaverama i junaštvu, koji slikovito i uzbudljivo opisuje viteške turnire, borbu vlastele, stradanje raje, trgovinu robljem, i ratove koji ostavljaju pustoš, glad i bedu.

Aleksandar Tešić rođen je u Čačku 1961. godine. Odrastao je i školovao se u inostranstvu. Studirao je prava. Godinama je putovao po Srbiji i planinario, nesvesno sakupljajući građu za svoje knjige. Trilogiju „Kosingas“, koju mnogi smatraju „kamenom temeljcem“ srpske epske fantastike, čine knjige: „Red Zmaja“ „Bezdanj“ i „Smrtovanje“ Po knjizi „Kosingas“ urađen je strip. Njegova trilogija o Milošu Obiliću dala je nov uvid u Boj na Kosovu i čine je knjige: „Zmaj i Ždral“, „Koplje svetog Georgija“, „Vitez zatočnik“. Zatim je objavio knjige: „2084“ „Kletvu Kainovu“, „Kosingas – Kroz oganj i vodu“ i „Kosingas – Onaj što nauči mrak da sija“. U njegovim romanima prepliću se istorija, mitologija i fantastika, poseban akcenat bacajući na našu srednjovekovnu istoriju, na mitove i legende srpskog naroda. Aleksandar Tešić je zaposlen u RTS-u kao prevodilac. Izdavačka kuća „Strahor“ je njegova porodična firma koja je počela je sa radom u aprilu 2016. godine. Oženjen je, i sa suprugom Irenom i sinovima Vladanom i Srđanom živi u Beogradu.

 

 

Nakon predstavljanja knjige otvorena je izložba slika sa Međunarodne likovne kolonije „Osmeh Kostolca“ koja je održana u organizaciji Likovnog udruženja „Kevro“ iz Kostolca od 21. do 26. juna 2018. godine u Kostolcu. Posetioci Biblioteke moći će da do 30. oktobra 2018. godine pogledaju likovne radove petnaest učesnika Kolonije iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!