SVETSKI ARHEOLOZI U LEGIJSKOM LOGORU VIMINACIJUM

Srbija domaćin „Limes 2018” –  jednog od najvažnijih kongresa o arheologiji

 Svetski Limes kongres, jedan od najvažnijih kongresa o arheologiji u Evropi, okupio je u Viminacijumu više od 400 svetskih istraživača iz 45 zemalja, koji se bave vojnom istorijom rimskog carstva. Kongres je svečano otvoren na Filološkom fakultetu u Beogradu izložbom „Rimski limes  i gradovi u Srbiji”. Nakon otvaranja učesnici su se preselili u Arheološki park Viminacijum gde će narednih deset dana predstaviti rezultate svojih istraživanja u vezi sa ustrojstvom i strategijom rimske vojske, ali i osetiti legionarski način života u rekonstruisanom legijskom logoru.

 

 

Odluka da Viminacijum bude domaćin najvećeg evropskog arheološkog kongresa „Limes” velika je čast za Srbiju i priznanje o vrednosti ovog arheološkog lokaliteta nekada najmoćnijeg carstva. Od više od 40 rimskih logora (među kojima su bili i Londinijum, ispod današnjeg Londona, Mediolanum, ispod Milana, Singidunum, ispod Beograda) jedino je sačuvan Viminacijum, nekada glavni grad provincije Gornje Mezije i među značajnijim vojnim logorima na Dunavu. U logoru se nalazilo oko 6.000 legionara i još šest stotina konjanika, a sam logor se prostire na 16 hektara ispod zemlje. Zahvaljujući Viminacijumu Srbija ima svetsku arheološku ekskluzivu, a ne mogu ni da pretpostavim koliko nas još spektakularnih otkrića čeka”, rekao je povodom početka Kongresa direktor Arheološkog instituta SANU Miomir Korać.

 

Na Kongresu će do 9. septembra najpoznatija imena struke imati priliku da rekonstruišu način života ljudi koji su živeli u na granicama jednog od najvećih carstava u istoriji sveta. Zašto su i kako tamo živeli, kakva je bila arhitektura građevina u kojima su živeli, kako su uređivali svoja društva, kako su zarađivali i šta su proizvodili, šta su jeli i pili, u koje su bogove verovali, kako su se odnosili prema ženama u društvu, koje su čudne navike imali, ali i kako su i zašto nestajali, samo su neke od tema Kongresa.

Posle Limesa, rimski vojni logor biće na raspolaganju svim posetiocima i turistima koji će imati jedinstvenu priliku da kroz smeštaj u logoru i vojni poligon dožive istinsko iskustvo legionara iz I veka nove ere nekada najmoćnije imperije sveta.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!