Održano 9. Gospojinsko prelo

Na veliki praznik Uspenje Presvete Bogorodice, 28. avgusta 2018. godine u Klenovniku, na stadionu malih sportova, održana je tradicionalna manifestacija – Gospojinsko prelo. Predsednik MZ Klenovnik Boban Ognjanivić je prigodnim rečima otvorio manifestaciju zahvalivši se Gradskoj opštini Kostolac na podršci. Prema rečima organizatora cilj održavanja manifestacije je promovisanje kulture, narodne tradicije, običaja, a pre svega očuvanje kulturnog nasleđa.

Dan pre centralnog događaja u ponedeljak, 27. avgusta, održano je takmičenje u kuvanju riblje, gde su se učesnici nadmetali za titulu najbolje riblje čorbe.

Na dan velikog crkvenog praznika održan je koncert folklora, a pre toga svečani defile svih učesnika ulicama Klenovnika. Pored domaćina Kulturno umetničkog društva „Klenovnik“ predstavili su se i KUD „Diša Đurđević“ iz Vreoca, KUD „Stari Kostolac“ iz Starog Kostolca, KUD „Miodrag Miljković Migda“ iz Ćirikovca, KUD „Ostrovo“ iz Ostrova i KUD „Žisel“ iz Omoljice. Danijel Stojanović, predsednik KUD-a „Klenovnik“ je tom prilikom uručio zahvalnice svim kulturno umetničkim društvima koja su učestvovala na 9. Gospojinskom prelu.

U okviru pratećeg programa manifestacije održana je izložba radova domaće radinosti kao i izložba i takmičenje u izlaganju starih tradicionalnih jela. Pored Udruženja žena „Klenovnik“ koje je organizovalo izložbu, učestvovao i veliki broj udruženja iz Braničevskog i Podunavskog okruga.

Predsednica Udruženja žena „Klenovnik“ Biljana Ilić je tom prilikom uručila svim udruženjima zahvalnice i medalje, a pehare najboljima.

Prva mesta i pehare u različitim kategorijama osvojila su sledeća udruženja:

–  za najukusnije staro jelo – Udruženje žena „Vodanj“ iz Vodnja

–  za najlepši štand – Udruženje žena „Topolovčanke“ iz Topolovnika

– za najlepši srpski doručak – Udruženje žena „Ramski cvet“ iz Rama

– za najlepše sitne kolače  – Udruženje žena „Kolo srpskih sestara“ iz Požarevca

– za najlepši ručni rad – Udruženje žena „Prelo“ iz Lugavčine

– najmlađa učesnica Perić Danijela – Udruženje žena „Prugovo“ iz Prugova

– najstarija učesnica Stanojević Gordana – Udruženje žena „Sveti Trifun“ iz Saraoraca

– najlepša učesnica Stanković Danijela – Udruženje žena „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića

– najveselija učesnica Miroslava Miler – Mira – Udruženje žena „Đurđevdan“ iz Velikog sela.

 

 

Udruženje žena „Klenovnik“ kao mlado udruženje, čiji je cilj negovanje i očuvanje tradicije starih srpskih tradicionalnih jela karakterističnih za selo Klenovnik i okolinu, ovog puta se pokazalo kao odličan domaćin i organizator veoma uspešne izložbe starih tradicionalnih jela.

Manifestacija koja sledeće godine obeležava jubilej, održana je u organizaciji  MZ Klenovnik, Kulturno umetničkog društva „Klenovnik“, a u saradnji sa Kulturno sportskim centrom „Kostolac“.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!