Remont ugljenog sistema na „Drmnu“: Počinje veliki posao

Ovogodišnji remont na Površinskom kopu „Drmno“, popravke i rekonstrukcija mašina i opreme na ugljenom sistemu, počeli su 17. jula i trajaće 45 dana. Osim remonta tri bagera, pogonskih stanica i ostale opreme, formiranja jedinstvenog dispečerskog centra na drobilani, zamene sita za izdvajanje
komadnog uglja, najveći i najznačajni posao koji treba da se uradi jeste rekonstrukcija sistema za transport uglja.

Transportni sistem uglja biće izmešten iz sadašnjeg u novi položaj. Nova trasa ići će duž istočne granice kopa, preko unutrašnjeg odlagališta do drobilane. Ukupna dužina transportera za izvoz uglja nakon rekonstrukcije biće blizu 10 kilometara.

 

 

Rekonstruisani BTD sistem činiće 10 transportera, četiri etažna transportera, od kojih će dva imati širinu trake od 1.400 milimetara, a dva će biti tipa B-1800 milimetara. Za odvoz uglja iz kopa do drobilane „Drmno“ biće postavljena i četiri vezna transportera, od kojih će dva imati širinu od 1.800 i dva od 2.000 milimetara – rekao nam je Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja u „TE-KO Kostolac“.

Trenutno se na montažnom placu „Istok“ montiraju još dva nova transportera širine B-2000
milimetara (pogonske stanice, sekcije i pripadajuća oprema), koji su povereni „Goša FOM-u“. Po završetku montaže ovih pogonskih stanica, sledi njihov transport do predviđenih radnih pozicija.

Prema Bulatovićevim rečima, nabavka i montaža sekcija B-2000 milimetara ugovorena je sa izvođačem „Ansal stil“ i radovi su u toku, s obzirom na to da ova vrsta radova nije uslovljena remontom, odnosno zaustavljanjem ugljenog sistema. Ukupna dužina transportera B-2000 milimetara iznosi 3.713 metara.
Bulatović napominje da jedan deo opreme, kao što su transporteri B-1400 i B-1800 milimetara, kao
i najveći broj pogonskih stanica, već postoji u aktuelnom sistemu otkopavanja i izvoza uglja, ali će
tokom remonta biti neophodno da se oni transportuju do novih lokacija.

Kad su u pitanju sekcije, postojeća količina nije dovoljna po novoj dispoziciji transportnog sistema. Kako bi se zadovoljile potrebne količine, ugovorena je nabavka i montaža novih sekcija sa firmom „Ansal stil“.

Reč je o sekcijama B-1400, u ukupnoj dužini od 1.800 metara. Ista dužina sekcija ugovorena je sa kostolačkim PRIM-om, ali za tip B-1800 milimetara. Nabavka i montaža transportne trake za transportere B-1400 milimetara i B-2.000 milimetara poverena je „Kolubara-Univerzalu“. Na transporterima UZ-4 i UZ-5, širine B-2000 milimetara, montaža je u toku, a na B-1400 milimetara posao će biti obavljen tokom remonta. Završena je i nabavka elektroopreme, a nju će montirati, kad se za to stvore uslovi, Služba elektroodržavanja PK „Drmno“ – zaključio je Bulatović.

Završetak remonta i rekonstrukcije ugljenog sistema predviđeni su za početak septembra.

Raspodelna stanica

Zbog raslojavanja ugljenog sloja planirano je postavljanje i raspodelne stanice koja će omogućiti trasnport međuslojne jalovine i uglja, u zavisnosti od potreba rada sistema. Taj posao će početi naredne
godine, po okončanju javne nabavke.

 

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!