KUD „Kostolac“ obeležio 40 godina postojanja i rada

Koncertom koji je održan u prepunoj sali Doma kulture u Kostolcu, Kulturno umetničko društvo „Kostolac“obeležilo je jubilej, 40 godina postojanja i rada. Ovo je njihov 2.222 koncert pesama i igara, a pored domaćina učestvovali su KUD „GIK Banat Pionir“iz Zrenjanina, KUD“Elektroporcelan”iz Aranđelovca i KUD“Goša“iz  Smederevske Palanke.

 

Na sceni su se smenjivale igre iz Zapadne Srbije, Banata, Donje Jasenice, Šumadije, Vladičinog hana, rusinske igre, igre iz Bosilegradskog Krajišta i mnoge druge. U programu je učestvovao i vokalni solista Slobodan Janković koji je otpevao dve pesme „Četrdesete“ i „Kraj Dunava koliba“ . Sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je bogatim aplauzima nagrađivala mlade izvođače koji su igrom, pesmom i narodnom nošnjom prezentovali bogato kulturno nasleđe.

 

 

 

Minutom ćutanja odata je pošta prvom predsedniku Miroslavu Jankoviću, kao i drugim članovima društva, igračima i pevačima, koji više nisu među nama.

Povodom obeležavanja ovog velikog jubileja predsednik KUD-a „Kostolac“ Nikola Topo je bivšim predsednicima društva uručio plakete u znak zahvalnosti na predanom radu i to Slobodanki Govedarević i Kosti Zoriću, kao i predstavnicima gostujućih kulturno umetničkih društava. Plakete su uručene i velikanima društva koji su odigrali 500 i više koncerata: Živku Goševu (1471), Pavlović Zoranu (816), Jovanović Ivanu (754), Špengler Vladanu (617), Perić Dragoljubu (613), Govedarević Aleksandru (594), Topo Stevanu (594), Rakonjac Zorici (573), Stanković Goranu (523), Živanović Zdenku (517), Gošev Zorici (510), Miletić Milici (508), Filipović Aleksandri (506), Banjac Ivanu (502) i Mrđen Ervinu (500).

Plakete su uručene i Gradu Požarevcu, Gradskoj opštini Kostolac, Kulturno sportskom centru „Kostolac“ i drugim zaslužnim pojedincima i ustanovama koji su doprineli afirmaciji i očuvanju društva.

Nikola Topo se tom prilikom zahvalio svima koji su sve ove godine doprinosili da društvo opstane, naglasivši da će nastaviti da predano rade, u cilju očuvanja srpske tradicije i negovanja vekovnih običaja.

Obeležavanju 40 godina postojanja i rada Kulturno umetničkog društva „Kostolac“ prisustvovali su predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski, zamenik predsednika Gradske opštine Kostolac, Dalibor Ilić, član Gradskog vеća Grada Požarеvca, Mlađan Nikolić, član Veća Gradske opštine Kostolac, Miladin Radomirović, direktorka Kulturno sportskog centra „Kostolac“Jelena Šamanc i mnogi drugi.

Četrdeset godina postojanja dokaz su da Kulturno umetničko društvo „Kostolac“ ima veoma važnu ulogu  u kulturnom životu Kostolca. Takođe godine postojanja dokaz su da se kvalitet i te kako vrednuje, a entuzijazma i posvećenosti u radu svakako ne nedostaje.

Kulturno umetničko društvo „Kostolac“ osnovano je davne 1947. godine na zahtev i potrebe radnih ljudi rudnika i elektrana Kostolac. Od 1978. nosi ime grada u kome živi i radi. Pod okriljem kulturno umetničkog društva, trenutno je animirano oko 250 amatera koji su razvrstani u različitim folklornim ansamblima u zavisnosti od uzrasta: „Cvrčak“ , „Kolibri“ , „Vrabac“, „Proleće“, „Pripremni ansambl“ i „Prvi izvođački folklorni ansambl“ . U okviru društva uspešno radi i „Veliki narodni orkestar“, koji uz maksimalno angažovanje i saradnju sa igračima folklora vrši edukaciju i usavršavanje mladih muzičara i vokalnih solista. KUD je gostovao u 23 zemlje Evrope, Izraelu i Brazilu. Učesnik je na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, kao i dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!