Pripreme za remonte kostolačkih termoelektrana

Leto rezervisano za radove

Termokapaciteti instalisani u Kostolcu tokom jula i avgusta biće u remontu, posle čega se očekuje da nastave sa pouzdanom proizvodnjom električne energije. Predviđeno je da svi remonti traju po mesec dana, izuzev remonta bloka B2, koji će biti produženog tipa, zbog čega će ovaj agregat biti van mreže oko 40 dana.

Remonti prevashodno zahtevaju visok stepen koordinacije svih nadležnih službi u termoelektranama, kao i izvođača radova koji su angažovani za ovogodišnje remontne poslove. Većina javnih nabavki za ovogodišnje remonte na blokovima termoelektrana „Kostolac A“ i „Kostolac B“ uspešno je sprovedena. Time je napravlјen važan korak u realizaciji remonta.

 

 

Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije u kostolačkom ogranku „Elektroprivrede Srbije“, ističe da se pripreme za remonte odvijaju zadovolјavajućim tempom. On naglašava da je najvažnije da se osigura stabilan proizvodni tok električne energije u termoelektranama i obezbedi da svih 1.000 instalisanih megavata budu angažovani.

Predvideli smo da se tokom letnjeg perioda obave remonti standardnog tipa, izuzev na bloku B2, koji će biti oko 10 dana duže u remontu. Od najznačajnijih poslova koji će biti urađeni tokom predstojećeg remonta na bloku A1, našem najstarijem termokapacitetu, treba izdvojiti zamenu upravlјačkog sistema. Radiće se i na prilagođavanju sistema za odšlјakivanje na oba bloka u TE „Kostolac A“, tokom zajedničkog zastoja. I na blokovima A2 i B1 radiće se standardni remonti, i ovi blokovi biće zaustavlјeni na po 30 dana da bi se realizovalo sve što je planirano − rekao je Marković.

Na bloku B2 planom je predviđeno da se tokom produženog remonta obave poslovi u značajnom obimu. Kapitalni remont bloka B2 planiran je za 2019. godinu. U planu je da se u narednim godinama blokovi A1 i A2 revitalizuju, čime će se produžiti radni vek Termoelektrane „Kostolac A“.

Blokovi u TE „Kostolac A“, shodno sadašnjim planovima, trebalo bi da budu revitalizovani do kraja 2023. godine. Sve neophodne pripreme za ovaj značajan poduhvat teku uobičajenim tokom i bez zastoja, a obuhvataju, između ostalog, izradu studija i elaborata, pribavlјanje dozvola i drugu projektno-tehničku dokumentaciju. Sa izgradnjom bloka B3, kostolački ogranak EPS-a postaće mnogo snažniji proizvođač električne energije i obezbediće dugoročno i stabilno snabdevanje elektroenergetskog sistema Srbije − istakao je Marković.

Remonti donose dobru proizvodnju

Termoelektrane u Kostolcu ostvarile su rekordne godišnje proizvodnje 2017. i 2016. godine, koje su pokazale da se ovde radi punom parom. Visoki proizvodni rezultati zahtevaju i brižlјivo planirane remonte, tako da se puna pažnja usmerava ka aktivnostima u održavanju proizvodnih kapaciteta.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!