Služba toplifikacije „TE-KO Kostolac“: Uspešna grejna sezona

Ugovoreno je da se remonti rade na segmentu primarne linije za Zonu 3 u Kostolcu

Ovogodišnja grejna sezona okončana je polovinom aprila i u Službi za toplifikaciju „TE-KO Kostolac“ zadovolјni su ostvarenim rezultatima. U ogranku „TE-KO Kostolac“ proizvodi se toplotna energija koja se koristi za dalјinski sistem grejanja Požarevca, Kostolca i pripadajućih naselјa.

I snabdevanje i distribucija toplotne energije prošli su uspešno, a imali smo i povolјne vremenske prilike. O samom toplifikacionom sistemu u Požarevcu brine se nadležno javno preduzeće, dok naša služba za toplifikaciju vodi računa o korisnicima na području Kostolca i okolnih seoskih mesta. Zbog ove međuzavisnosti u radu, formirana je komisija u kojoj su predstavnici našeg ogranka, JP „Toplifikacija“ Požarevac i gradske opštine Kostolac. Komisija rešava zajednička pitanja naplate i priklјučaka, pošto je naš sistem integralan i neophodno je uspostaviti sveobuhvatan i održiv način staranja o toplifikacionoj mreži koja se znatno uvećavala tokom prethodnih godina – kaže Vladimir Đorđević, rukovodilac Službe za toplifikaciju pri kostolačkom ogranku EPS-a.

 

 

Ove godine ugovoreno je da se remonti rade na segmentu primarne linije za Zonu 3 u Kostolcu, kao i remont podstanice kod opštine u Kostolcu. U planu je da se uradi još nekoliko manjih zahvata na toplifikacionoj mreži.

Prethodnih godina remontovali smo važne delove toplifikacione mreže. Uspeli smo da saniramo probleme i povećamo pouzdanost, posebno u Starom Kostolcu, gde je dolazilo do velikih poteškoća u radu prethodnih grejnih sezona i gubitka demi vode iz sistema. Da bi sledeća godina bila još uspešnija, utvrđene su lokacije na kojima je vrelovod pokazao najmanju pouzdanost, pa će se rekonstruisati ono što je potrebno kako bismo narednu grejnu sezonu dočekali spremniji i sa pouzdanijim tehničkim sistemom − rekao je Đorđević.

Demi voda proizvodi se prvenstveno za potrebe termoelektrana, zbog čega se tokom zimskih meseci mora voditi računa da pomenuti gubici ne ugrožavaju stabilan rad samih termokapaciteta.

Samostalno je sigurnije

Toplifikaciona mreža redovno se servisira i remonti se rade na pozicijama koje su se pokazale kao kritične, ali iskustvo je pokazalo da je neophodno da se dođe do autonomije proizvodnje demi vode koja bi se koristila u režimu grejanja. Zbog toga se snage usmeravaju ka izgradnji samostalnog pogona koji bi obezbeđivao demi vodu za toplifikacionu mrežu i rasteretio pogon za hemiju pripreme vode u samoj termoelektrani. 

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!