Biciklistička trka kroz Srbiju 2018: Gradska opština Kostolac pokrovitelj 3. etape, čiji je start u Viminacijumu

 

Međunarodna biciklistička trka kroz Srbiju održaće se 58. put u periodu, od 07. do 10. juna 2018. godine, u Srbiji (više lokacija), u organizaciji Organizacionog odbora Trke kroz Srbiju, Biciklističkog saveza Srbije i gradova domaćina etapa kao suorganizatora trke, a pod pokroviteljstvom Ministartstva omladine i sporta Srbije.

Trka koja se održava pod sloganom „Stazama slobode naših predaka”, s obzirom da se ove godine obeležava jubilej „100 godina od kraja Prvog svetskog rata” , kreće iz Mionice, odakle je Vojvoda Mišić poveo vojku u Kolubarsku bitku. Sledećeg dana, startuje se iz Banje Vrujci kada ekipe čeka ruta preko Topole sve do Požarevca. Planirano je da start 3. etape 58. „Trke kroz Srbiju“ u nedelju 10. juna bude u Viminacijumu, a zatim bi se odatle krenulo prema Beogradu, Avali.

Gradska opština Kostolac, ove godine biće deo tradicionalne Međunarodne biciklističke sportske manifestacije i pokrovitelj starta 3. etape. Predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski će tom prilikom zvanično otvoriti poslednju etapu „ Trke kroz Srbiju“ i dodeliti majice – obeležja najboljih na trci.

 

 

„Trku kroz Srbiju“ kao manifestaciju od posebnog interesa za Republiku Srbiju tradicionalno podržava Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Grad Beograd, Grad Požarevac, Opština Mionica a dragocenu pomoć i podršku pruža i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prva trka je startovala 22. maja 1939. godine ispred hotela Moskva u Beogradu i trajala je šest dana. Ukupna dužina trke je bila 1010 km. Pokrovitelj prve trke, kao i trke 1940. godine bio je Petar II Karađorđević. Zanimljivo je da je prvi pehar bio od čistog zlata. Trka 1941. nije startovala zbog početka 2. Svetskog rata u Jugoslaviji. Prva posleratna trka je održana 1963. godine i od tada se održava bez prekida. Trka je do sada prolazila kroz više od 60 gradova Srbije i nekoliko gradova Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pored takmičarskog karaktera trka ima za cilj i predstavljanje prirodnih lepota i kulturnih znamenitosti Srbije. Od uvođenja Evropske turneje od strane svetske biciklističke federacije u sezoni 2005. godine, ova trka uvrštena je kao deo EUROPETOUR-a i klasifikovana kao trka kategorije 2.2. Jedna je od najvećih biciklističkih trka jugoistočne Evrope.

Tehnicki bilten TKS2018 (1)

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!