Uspešno organizovan drugi Rapid turnir u šahu „Kostolačko leto 2018″

Šahovski  klub „Rudar“ Kostolac je u saradnji sa Kulturno – sportskim centrom  „Kostolac“ , a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac, u nedelju 3. juna, uspešno organizovao drugi Rapid turnir u šahu „Kostolačko leto 2018″ .

Turnir u drevnoj igri na 64 polja održan je u prostorijama Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac i bio je podeljen u dve grupe – A za seniore i B za kadete do 14 godina.

Prisutnima se obratio sekretar Šahovskog kluba „Rudar“ Kostolac Predrag Nešić, a zatim je takmičenje svečano otvorio zamenik predsednika Gradske opštine Kostolac, Dalibor Ilić izrazivši zadovoljstvo zbog učestvovanja velikog broja dece na turniru. „Čestitam Šahovskom klubu „Rudar“ Kostolac na dobroj organizaciji, a takmičarima želim puno uspeha, neka najbolji pobedi“- rekao je Ilić, a zatim povukao prvi potez čime je zvanično počelo takmičenje.

Medjunarodni šahovski sudija, Branislav Šuhartović koji je bio glavni sudija na turniru upoznao je takmičare sa pravilima i propozicijama takmičenja. U kategoriji seniora učestvovalo je 44 šahista, a u konkurenciji kadeta do 14 godina 36 igrača.

U odnosu na prošlu godinu ovogodišnji seniorski turnir je bio mnogo jači i na visem nivou, jer je pored jednog velemajstora i tri intermajstora, učestvovao i veliki broj fidemajstora i majstorskih kandidata.
Posle velikih borbi u seniorskoj (9 kola) i kadetskoj (7 kola) konkurenciji postignuti su sledeći rezultati.

Nakon devet odigranih kola, po švajcarskom sistemu, prvo mesto u seniorskoj konkurenciji osvojio je intermajstor Stanković Miloš, drugi je bio FIDE-majstor Budisavljević Luka, treći intermajstor Radovanović Dušan, četvrti majstorski kandidat Njegić Vladimir i peti fidemajstor Ivić Matija.

Za najboljeg veterana proglašen je FIDE-majstor, Radosavljević Slobodan, dok je najbolji omladinac bio Radisavljević Dalibor. Titulu najboljeg igrača sa teritorije Gradske opštine Kostolac osvojio je Stefanović Dragan, a titulu najboljeg omladinca sa  teritorije Gradske opštine Kostolac zasluženo je poneo Maksimović Milan.

Najviše poena i prvo mesto, posle sedam odigranih kola na turniru za kadete do 14 godina, osvojila je Tomić Sara, drugo mesto Petrović Dušan, treće mesto zauzeo je Rakić Stefan.

Na šahovskom takmičenju dodeljene su i specijalne nagrade sponzora i to: Stanojevic Dušanu, Grgić Sanji i Maksimović Magdaleni.

Predsednik kluba, Boban Maksimović je naglasio da je zadovoljan brojem učesnika na drugom Rapid turniru, koji se rejtinguje kod Međunarodne šahovske federacije. On se tom prilikom zahvalio svima koji su pomogli održavanje turnira, jer se na taj način pored ostalog popularizuje šah među mladima.

U organizaciji turnira učestvovale su i Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac  i Osnovna škola „Jovan Cvijić“ Kostolac.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!