Najspremniji za EU propise

 

Bliži se rok u kome bi Srbija trebalo da zauzme početnu pregovaračku poziciju u pregovorima o Direktivi o industrijskim emisijama 2010/75/EU, poznatijom kao industrijska direktiva. „Elektroprivreda Srbije“ stručnim analizama pruža punu podršku ministarstvima Vlade Srbije u postizanju što bolje i argumentovanije pozicije kada je reč o energetskom sektoru.

Na konferenciji ECO EXPO, održanoj u Beogradu sredinom aprila, energetski stručnjaci ocenili su EPS kao najspremnijeg učesnika na tržištu za promene koje će nastupiti i napominju da drugi učesnici i institucije moraju aktivnije da se uključe u proces.

 

 

EPS je uvek bio spreman da bude uključen u ove procese jer je jedino bliskom saradnjom nadležnih organa i privrede moguće obezbediti osnove za najbolju pregovaračku poziciju. U ovom trenutku je najvažnije da se razjasne nedoumice koje su uzrok nejasnih zahteva usled specifične pozicije Srbije, imajući u vidu istovremeno učešće u Energetskoj zajednici i u pregovaračkom procesu. EPS sprovodi detaljne analize prema standardima, koji su čak i stroži od važećih zahteva u Republici Srbiji, ali nas izvesno u budućnosti očekuju prema EU regulativi. Iskustvo nas je naučilo da je samo tako moguće preduprediti neke probleme. EPS ima zakonsku obavezu desetogodišnjeg planiranja, a kada je reč o ovoj oblasti, pravimo projekcije prema različitim scenarijima za naše interne potrebe i za znatno duži period, da bismo na ovaj način što bolje sagledali potencijalne rizike – poručio je Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju, poslovni razvoj i regulatorne odnose JP EPS.

Jakovljević je podsetio da je EPS od 2003. godine uložio više od 300 miliona evra u projekte unapređenja zaštite životne sredine i da će do 2025. biti investirano još skoro 700 miliona evra u dostizanje obaveza koje je Srbija preuzela u vezi sa primenom Direktive o industrijskim
emisijama. Plan za pregovore u oblasti industrijske direktive mora da sadrži dobro argumentovane prelazne rokove.

Zahtevi EU se konstantno menjaju. Mi u ovom trenutku spremamo specifični plan implementacije za
Direktivu o industrijskim emisijama i imali smo skup sa celom industrijom na kom je jasno rečeno da su nam rokovi kratki za taj prvi nacrt pregovaračke pozicije. Što se tiče energetskog sektora, usvojena su nova dokumenta (BAT i BREF) i tu imamo situaciju da se zahtevi pooštravaju – izjavila je Nada Lukačević, načelnik Odeljenja za integrisane dozvole Ministarstva zaštite životne sredine.

Učesnici konferencije saglasni su da je dobra pripremna pozicija ključna za dalji razvoj.
Investicioni ciklusi u energetici su dugački, iznose 30 i više godina. Mi smo bili uživaoci dobrog planiranja u prošlosti i veliki je izazov da sada uradimo isto – ocenio je Aleksandar Vlajčić, predsednik odbora za obnovljive izvore energije Privredne komore Zelene Srbije.
Jelena Simović, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, navela je dobre primere saradnje sa
EPS-om i sekretarijatom koji su u prošlosti doveli do dobrih rezultata u razradi mogućih scenarija, određivanja datuma i, na kraju, dobre pozicije Srbije.

Nagrada za EPS

Organizacioni odbor konferencije ECO EXPO prepoznao je napor koji „Elektroprivreda
Srbije“ ulaže u unapređenje zaštite životne sredine. Nagradu „Zeleni oskar“ za najveći doprinos u ovoj oblasti u 2017. godini u ime EPS-a primio je Dragoljub Milosavljević, direktor Sektora za marketing.

Direktiva o industrijskim emisijama 2010/75/EU stupila je na snagu 6. januara 2011. u EU. Zemlje članice su do 6. januara 2013. imale rok da direktivu transponuju u nacionalna zakonodavstva. Obuhvata sedam direktiva koje se odnose na integrisano sprečavanje i kontrolu zagađivanja životne sredine, ograničenje emisija određenih štetnih supstanci u atmosferu iz velikih ložišta, ograničenje emisija isparivih organskih jedinjenja, o spaljivanju otpada. Srbija je deo obaveza iz ove direktive preuzela na osnovu odluka Ministarskog saveta Energetske zajednice oktobra 2013. godine, dok će u okviru pregovora za poglavlje 27 biti razmatrana cela direktiva.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!