Rekultivacija zemljišta na „Drmnu“: Zasadi štite životnu sredinu

Planirani su radovi i na održavanju izgrađenih pristupnih i protivpožarnih puteva i kanala

Za realizaciju plana tehničke i biološke rekultivacije degradiranog zemljišta, održavanje uređenih površina i infrastrukturnih objekata, u 2018. planirano je da se uloži ukupno 135 miliona dinara, najavili su iz Direkcije za unapređenje proizvodnje ogranka „TE-KO Kostolac“.

Akcenat je i ove godine stavljen na uređenje površina unutrašnjeg odlagališta Površinskog kopa „Drmno“. Tehničkom rekultivacijom obuhvaćen je prostor od oko 100 hektara. Pored tehničke rekultivacije, koja je u funkciji pripreme terena za biološku sadnju materijala, planirani su radovi i na održavanju izgrađenih pristupnih i protivpožarnih puteva i kanala, ukupne dužine od oko 30 kilometara – rekao je Mašan Trifunović, rukovodilac sektora za nadzor i investicije.

 

 

Prema njegovim rečima, biće izvedeni i radovi na biološkoj rekultivaciji unutrašnjeg odlagališta i održavanju postojećih uređenih površina, u skladu sa dokumentom „Planske osnove šumske gazdinske jedinice Kostolac“.

Novim zasadima bagrema biće obuhvaćene kosine druge i treće etaže unutrašnjeg odlagališta na površini od 20 hektara, i to sa jugoistočne strane u pravcu sela Bradarac. Na ravnim delovima odlagališta predviđena je sadnja deteline i mešovite trave.

Investiciono održavanje planirano je na površini od 67 hektara, od čega na spoljnom odlagalištu 12 hektara, a na unutrašnjem 55 hektara.

Realizacija plana rekultivacije počeće po završetku postupka javne nabavke i u optimalnom roku za izvođenje ovakvih radova.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!