Sa 34. međunarodnog savetovanja „Energetika 2018“

Od vremena pojave obnovljivih izvora energije stiglo se do tačke kada je integracija obnovljivih izvora u postojeći, konvencionalni sistem postala centralna tema

Koja je strateška pozicija energetike u narednih nekoliko decenija i kako rešiti aktuelne probleme elektroenergetike i energetike Srbije, koji podrazumevaju pre svega nizak nivo energetske efikasnosti i zastarele proizvodne kapacitete, bile su centralne teme 34. međunarodnog savetovanja „Energetika 2018“, održanog na Zlatiboru krajem marta.
Srbija mora da se fokusira na domaće uslove rada i razvoja u energetici i na školovanje kvalitetnih stručnjaka svih profila, posebno inženjera i inženjera energetičara – istakao je Milun Babić, predsednik Programsko – organizacionog odbora međunarodnog savetovanja „Energetika“.

 

 

Ozbiljne teme kojima ćemo se baviti tokom savetovanja su svakako i uključivanje i integracija novih tehnologija, koje su već prisutne, ali će svakako biti još prisutnije u energetskom sektoru, kao obnovljivi izvori energije, pametne mreže i električni transport. Tu je i suočavanje s najvišim nivoom tehnologija, poput „Internet of things“, što podrazumeva da će svi uređaji u domaćinstvu biti uvezani internetom i daljinski upravljivi – rekao je Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara Srbije. Od vremena pojave obnovljivih izvora energije stiglo se do tačke kada je integracija obnovljivih izvora u postojeći, konvencionalni sistem, postala centralna tema. – Taj problem nazvan je fleksibilizacija i on podrazumeva raspodelu zadataka koje neko mora da uradi i poveže na najsvrsishodniji način – rekao je Rajaković, ističući da je fleksibilizacija do te mere postala važna da će, najverovatnije, na fakultetu biti uvedena kao poseban predmet.
Nezaobilazna je i tema električnog transporta, a tranzicija ka njemu toliko je ubrzana da već brinemo zbog mreže, jer mi koji odlično poznajemo problematiku mreža brinemo kako ćemo sve to isplanirati – naglasio je Rajaković.

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ tradicionalno podržava savetovanje i svojom veličinom i važnošću jedna je od centralnih tema. Član Nadzornog odbora JP EPS prof. dr Aleksandar Gajić istakao je da EPS poslednjih godina stabilno posluje, reformiše se i transformiše u modernu evropsku energetsku kompaniju.
Dobri rezultati ostvareni su 2017. zahvaljujući investicionom ciklusu u modernizaciju proizvodnih kapaciteta i posvećenom i napornom radu svih zaposlenih u EPS-u. Pouzdan rad kopova, elektrana i distributivnog sistema EPS-a obezbedio je stabilno snabdevanje građana i privrede tokom 2017. EPS je 2017. završio pozitivno, sa oko šest milijardi dinara dobiti. To je trend koji ćemo zasigurno nastaviti.
Napravili smo velike uštede, smanjili gubitke u mreži, uspeli da povećamo naplatu za više od šest odsto. Možemo da se ponosim i početkom 2018, jer rezultatipokazuju da rudari potpuno ispunjavaju proizvodne planove, a do polovine marta proizvodnja električne energije premašila je plan za tri odsto. Plansko trgovanje električnom energijom donelo je dobre rezultate i u ovoj godini, a EPS je, trgujući na slobodnom tržištu, zaradio 15 miliona evra – rekao je Gajić. On je naglasio i da EPS nastavlja započete investicije, među kojima su izgradnja novog bloka u Kostolcu, gradnja postrojenja za odsumporavanje
dimnih gasova u TENT A, unapređenje proizvodnje uglja u „Kolubari“. EPS ulaže i u hidro sektor, radi se revitalizacija i proširenje kapaciteta u HE „Đerdap 1“, završena je revitalizacija dva agregata u Zvorniku, a u toku je modernizacija u TENT-u, koja donosi veću snagu za 30 megavata po bloku.
Savetovanje je bilo i prilika da se istakne da je EPS uspeo u nameri da domaće firme učestvuju u mnogim poslovima, što do sada nije zabeleženo. Time je EPS još jednom potvrdio svoju pokretačku ulogu u srpskoj privredi.

Podrška struci

Savetovanje se održava u organizaciji Saveza energetičara, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog
razvoja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije, JP EPS, NIS-a, EMS-a i „Srbijagasa“. Savez energetičara je najstarija strukovna organizacija u zemlji, koja će u oktobru 2019. godine obeležiti vek postojanja.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!