Tokovi montaže šestog BTO sistema na PK „Drmno“

Nema problema u realizaciji projekta koji treba da se završi do sredine 2019. godine

Realizacija ugovorenih poslova između „Elektroprivrede Srbije“ i kineske kompanije CMEK (China Machinery Engineering Corporation), koji se odnose na izradu i montažu opreme za šesti rudarski sistem kojim će se otkrivati ugalј na kopu „Drmno“, odvija se po utvrđenom gantogramu radova. Reč je o rudarskom sistemu koji se sastoji od bagera, odlagača, transportnog sistema, pogonskih stanica i trafopostrojenja za elektronapajanje. Radovi na projektu vrednom 123 miliona dolara zvanično su počeli 23. januara 2017.

Za godinu dana urađeno je i isporučeno preko devet hilјada, a montirano je 3.500 tona opreme – rekao nam je Miroslav Ivković, zamenik rukovodioca projekta za povećanje proizvodnje PK „Drmno“.

Od ukupno 3.115 tona, koliko je težak „Krupov“ bager SchRs 1400, kapaciteta 6.600 kubnih metara čvrste mase na sat, isporučeno je 2.650 tona čelične konstrukcije i druge opreme. Stepen montaže bagera je na nivou od 50 odsto. Kada je reč o „Sandvikovom“ odlagaču „PA 200-2000“, kapaciteta 8.500 kubika rastresite mase na čas, ukupne težine 1.480 tona, isporučeno je 1.343 tone opreme. Stepen gotovosti je na nivou od 25 odsto – navodi precizno Ivković.

 

 

Odlično napreduju i radovi koji su u nadležnosti domaće kompanije „Goša FOM“ iz Smederevske Palanke, a odnose se na izradu i montažu opreme za pogonske stanice i transportni sistem. Od ukupno 10.165 tona, koliko iznosi težina četiri pogonske stanice i opreme za pet kilometara transportnog sistema, isporučeno je 5.900 tona opreme. Stepen montaže četiri pogonske stanice je na nivou od 90 odsto. Dosad je postavlјeno i 1.500 od ukupno 5.000 metara transportera na izgrađenoj trasi.

U ovoj godini već početkom marta kreću elektroradovi, odnosno montaža elektroopreme na bageru SchRs 1400, a kasnije i na odlagaču. Svi učesnici na realizaciji projekta imaju profesionalni odnos prema preuzetim obavezama i zasad nema problema u realizaciji projekta koji treba da se završi do sredine 2019 – zaklјučuje Ivković.

Praćenje realizacije projekta

Sve aktivnosti na montažnom placu odvajaju se pod budnim okom koordinacionog tima za praćenje i realizaciju projekta, u čijem radu učestvuju predstavnici EPS-a, CMEK-a, Fidika i izvođača radova. Dosad su održana 23 sastanka, na kojima su razmatrana sva pitanja od značaja za realizaciju projekta montaže šestog BTO sistema.

Izvor: EPS Energija

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!