Promocija romana „Kroz teleskop“ autorke Dunje Vulić

U prostorijama Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac u utorak, 13. marta, novinarska sekcija ove školske ustanove predstavila je roman prvenac svog člana, Dunje Vulić „Kroz teleskop“ .

Voditelji programa bili su Luka Redžović i Anja Jakovljev, a u organizaciji književnog druženja pored novinarske sekcije učestvovale su i nastavnice srpskog jezika i književnosti, Magdalena RedžovićGordana Slavković.

Recenziju glavne i odgovorne urednice Književne omladine Srbije, Verice Sekirarski čitala je profesor srpskog jezika i književnosti, Magdalena Redžović, a o Dunjinoj knjizi govorila je profesor srpskog jezika i književnosti, Gordana Slavković koja je i recenzent knjige.

Dunjina knjiga je pravo osveženje i vraća nam veru u to da knjiga nije izgubljena i da ne može nikada biti izgubljena i da se knjizi uvek vraćamo“ – rekla je Gordana Slavković istakavši da je danas prava retkost čitati knjige, a još ređe napisati knjigu. „Zato treba podržati mlade autore, ovako vredne ljude kao što je Dunja koji su zvezde i ovog današnjeg dana, ali i cele godine“ .

 

Dunja Vulić je u 6. razredu napisala roman, koji je objavila Književna omladina Srbije. Nakon njegovog promovisanja na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, promocija je održana i u kostolačkom Domu kulture. Svojim romanom Dunja nas vraća u detinjstvo  kome se svi mi rado vraćamo. Zato nam i priče iz detinjstva deluju bajkovito, jer nije važno da li je sve verodostojno, u detinjstvu je sve istina.

U okviru promocije Dunja je na francuskom pročitala odlomak iz romana, a podržana je željom njenih drugova da njena dela jednog dana dožive i prevode.

Inspiraciju za pisanje romana Dunja je pronašla u raznim situacijama u školi, sa roditeljima, braćom, sestrama, a konkretno knjige koje su je inspirisale da napiše roman o družini su „Orlovi rano lete“ i Dečaci Pavlove ulice“ .

Promociju su muzički obogatili Nikoleta Đorđević i Đurađ Blagojević, učenici niže Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Požarevac, Odeljenje u Kostolcu.

Tokom književnog druženja, učenici su čitali delove iz romana Dunje Vulić, a na samom kraju su postavljali veoma zanimljiva pitanja mladoj spisateljici.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!