Održana konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Gradske opštine Kostolac

 

U Kostolcu je u ponedeljak, 29. januara 2018. godine, na Dan Gradske opštine Kostolac, održana konstitutivna sednica Skupštine Gradske opštine Kostolac. 

 

Sednicu Skupštine otvorio je dosadašnji predsednik Skupštine Gradske opštine Kostolac, Nenad Marković, poželevši novom sazivu puno uspeha u radu. Nakon toga je sednicom predsedavao Radosav Nonković, najstariji odbornik u novom sazivu Skupštine, s obzirom da Član 56. stav 4. Zakona o lokalnim izborima, predviđa da konstitutivnom sednicom do izbora predsednika Skupštine predsedava najstariji odbornik.

 

Dvevni red sadržao je dve tačke:

  1. Potvrđivanje mandata odbornicika Skupštine Gradske opštine Kostolac
  2. Razmatranje i usvajanje Izveštaja Izborne komisije Gradske opštine Kostolac, o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine Gradske opštine Kostolac, održanim 24. 12.2017. godine.

 

Kako bi se verifikovali mandati odbornicima, obrazovan je Verifikacioni odbor od tri člana. Po jednog člana, predložila je svaka od tri izborne liste koje su dobile najveći broj odborničkih mandata u Skupštini. Za članove Verifikacionog odbora izabrani su: Ivan Savić (SNS-SPS), Siniša Petrušić (DS) i Žarko Debeljački (GG „Iskorak“). Nakon razmatranja Izveštaja Izborne komisije i uverenja za odbornike, Verifikacioni odbor je utvrdio da su podaci iz uverenja o izboru svakog odbornika istovetni sa podacima iz Izveštaja Izborne komisije, kao i da su uverenja izdata od ovlašćenog organa, te da je za odbornike Skupštine pravilno i u skladu sa Zakonom sproveden i da se ne osporava mandat izabranih odbornika.

 

Potvrđivanjem mandata odbornika Skupštine Gradske opštine Kostolac, konstituisan novi saziv lokalnog parlamenta.

Zaklinjem se da ću se u radu Skupštine Gradske opštine Kostolac, pridržavati Ustava Republike Srbije, Zakona Statuta Grada Požarevca i Statuta Gradske opštine Kostolac, da ću časno i nepristrasno vršiti dužnost odbornika, rukovodeći se interesima građana Gradske opštine Kostolac“ , zakleli su se novi odbornici.

 

Uvodno izlaganje o drugoj tački dnevnog reda dao je zamenik predsednika Izborne komisije dipl. pravnik Milojko Lalić. On je naveo da je na izborima održanim 24. decembra od ukupno 11 525 birača glasalo je 6 007 birača, od toga je 5 919 bilo važećih glasačkih listića. Na osnovu glasova izborna lista „Aleksandar Vučić – SNS – SPS – Ivica Dačić“ dobila je 15 mandata, „Demokratska stranka-Aleksandar Popov“ – 2 mandata, „Milan Krkobabić, Partija Ujedinjenih Penzionera Srbije (PUPS) – Srpska Radikalna Stranka (SRS), Dr Vojislav Šešelj“ – 1 mandat, „Grupa građana „Iskorak“ – dr Zvonko Blagojević – Žarko Debeljački“- 2 mandata i „Srpski pokret Dveri“ – 1 mandat. 

 

Obe tačke dnevnog reda usvojene su jednoglasno.

 

 

Na konstitutivnoj sednici formirane su dve odborničke grupe: Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije – Ivica Dačić, dok će ostale stranke, političke organizacije i grupe građana obrazovati odborničke grupe na sledećoj sednici Skupštine Gradske opštine Kostolac.

 

Pre početka sednice Skupštine Gradske opštine Kostolac, prikazan je kratak film o rezultatima rada opštinske vlasti u prethodnom mandatu. U filmu su prikazani realizovani projekti, značajne investicije i ostvareni rezultati na teritoriji kostolačke opštine. Od izgradnje dečijih igrališta, ulaganja u putnu infrastrukturu, ali i u proširenje i izgradnju toplifikacione mreže, rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukciju niskonaponske mreže i ulične rasvete. Od velikih investicija izvršena je adaptacija Osnovne škole „Jovan Cvijić“, rekonstrukcija Doma omladine i Sportske hale, ali i izgradnja multifunkcionalnog prostora, najsavremenijeg igrališta na prostoru između Osnovne škole i Doma omladine. Dosta je uloženo i u uređenje gradske plaže „Topoljar“ , obnavljanje urbanog mobilijara, rekonstruisanje fontane, gradske pijace,..

 

Takođe u filmu su prikazane i posete visokih zvaničnika Gradskoj opštini Kostolac koje govore u prilog da se u Kostolcu u prethodnom periodu dosta gradilo, radilo i da su napravljeni dobri rezultati, koji su uticali da se poboljša život svih građana na teritoriji opštine.

 

Značajno je napomenuti da je na sednici Skupštine, Saša Popov iz Demokratske stranke, podneo ostavku na mandat odbornika Skupštine, a razlog je kako je naveo lične prirode.

 

Nakon toga Radosav Nonković, koji je predsedavao sednicom Skupštine, doneo je odluku da se sednica prekine iz razloga što nije podnet predlog kandidata za predsednika Skupštine. Podsećamo kandidata za predsednika Skupštine može predložiti najmanje 1/3 odbornika. Predlozi se shodno Čl. 63. Statuta G. o. Kostolac podnose predsedavajućem u pisanom obliku sa potpisima odbornika.

 

Sledeća sednica Skupštine zakazana je za 14. februar, 2018. godine.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!