Radionica u Biblioteci: Šećerna umetnost – kineske lizalice za decu

 

Za prvi dan zimskog raspusta, 1. februar 2018. godine, Biblioteka u Kostolcu, Odeljenje Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac priprema veoma lepu radionicu – Šećerna umetnost: kineske lizalice za decu. Cilj radionice je da se deci pokaže da umetnost može da se iska​že na različite načine i sa različitim materijalima.

 

Kinesko oslikavanje šećerom (Chinese Sugar Painting) je tradicionalna kineska forma narodne umetnosti korišćenja vrućeg, tečnog šećera za kreiranje dvodimenzionalnih figura, koja potiče još iz vremena dinastije Ming (1368–1644), kada su male životinje od šećera pravljenje u kalupima za religiozne rituale. Kao jedinstvena umetnost za stvaranje umetničkih predmeta, kinesko oslikavanje šećerom se veoma razlikuje od normalnog slikarstva. Pošto šećer u tečnom stanju vrlo brzo prelazi u čvrstu materiju kako se hladi, slikaru je potrebna velika brzina, preciznost i umešnost.

 

Za ovu vrstu umetnosti potrebni su: šećer kao sirovina, šerpica za otapanje šećera, metalna plitka supara i lopatica kao alat, mermerna ploča ili mastan papir, kao podloga, drveni štapići za fiksiranje gotovih figura i velika umešnost umetnika.

 

 

U Kini se ovakvi umetnici mogu sresti na ulicama ili u parkovim, kako sede za drvenim štandom, okruženi znatiželjnim posmatračima i na licu mesta prave željene oblike od topljenog šećera. Odabir figure se obično određuje okretanjem strelice na točku, na kome su oslikani različiti oblici – zmaj, pas, riba leptir, majmun, pas, cveće.

 

Kreativnu radionicu u Biblioteci u Kostolcu, koja počinje od 17 časova, vodiće Violeta Kevro, likovna umetnica, predsednica likovnog udruženja „Kevro“, uz pomoć bibliotekara. 

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!