U petak, 8. decembra tribina posvećena borbi protiv nasilja nad ženama

 

Povodom obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u Domu omladine u Kostolcu, u petak, 8. decembra, sa početkom u 12 časova, održaće se tribina posvećena borbi protiv nasilja nad ženama.

Na tribini mogu da prisustvuju svi građani zainteresovani za ovu temu i da uzmu aktivno učešće.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje ima značajnu ulogu u prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici i partnerskim odnosima, sprovodi kampanju „Stop porodičnom nasilju“ u periodu od 25.11.2017. godine do 10.12.2017. godine. Cilj kampanje je upoznavanje građana sa novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i efektima primene novog zakona.

 

 

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja “16 dana” obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar- Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
1. decembar-Svetski dan borbe protiv AIDS-a
3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
6. decembar-Godišnjica Montrealskog masakra
10. decembar -Međunarodni dan ljudskih prava

 

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960.
Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!