Lista top 100 kompanija jugoistočne Evrope: EPS je srpski lider

 

 

EPS je sa dve milijarde evra prihoda u prošloj godini potisnuo iza sebe hrvatsku „Inu“, koja je pala sa prethodnog šestog na osmo mesto

 

Elektroprivreda Srbije je najbolje rangirana srpska firma među top 100 kompanija jugoistočne Evrope po ukupnim prihodima i profitu u 2016. godini, pošto se sa 19. pozicije popela na zavidno sedmo mesto. Na listi regionalnog poslovnog portala Seenews EPS je sa dve milijarde evra prihoda u prošloj godini potisnuo iza sebe hrvatsku „Inu“, koja je pala sa prethodnog šestog na osmo mesto.

 

 

EPS-ova ćerka-firma „EPS Distribucija“ ostvarila je skok od 37 mesta, sa 96. pozicije iz 2015. godine na 59. mesto na novoj rang-listi.

„EPS Distribucija“ i njena matična kompanija „Elektroprivreda Srbije“ nalaze se na čelu posebne rang-liste top 10 najdinamičnijih kompanija u 2017. godini, na kojoj, prema oceni portala Seenews, dominira Rumunija sa sedam učesnika, ali su sve medalje uzele firme iz Srbije. Zlato i srebro su otišli Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“ i „Elektroprivredi Srbije“, a logistička kompanija „Nelt“ je na trećem mestu.

 

Prema podacima iz publikacije, „EPS Distribucija“ je zabeležila rast prihoda od 64 odsto u 2016. na godišnjem nivou, dok je EPS povećao prihode za 54 odsto, zahvaljujući restrukturiranju poslovanja. EPS sprovodi reforme u skladu sa smernicama Vlade Srbije iz 2015. godine da bi povećao efikasnost poslovanja i profitabilnost. Reforme uključuju poboljšanje naplate računa, smanjenje tehničkih i komercijalnih gubitaka u distribuciji električne energije, obaranje operativnih troškova zahvaljujući povećanoj efikasnosti i optimizaciji broja zaposlenih.

 

– „EPS Distribucija“ je tako ograničila gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži električne energije na 12,96 procenata u 2016. i zabeležila za 1,06 procentnih poena bolji rezultat nego 2015, kada su gubici bili 14,02 odsto. Poboljšanje je rezultiralo uštedom većom od 6,5 miliona evra. „Elektroprivreda Srbije“ je, sa svoje strane, ostvarila rast od 2,5 odsto u proizvodnji električne energije 2016, dok je proizvodnja uglja na površinskim kopovima porasla za dva procenta – navodi se u publikaciji Seenews.

 

Agencija za privredne registre objavila je 100 naj privrednih društava u Republici Srbiji u 2016. godini. JP EPS je privredno društvo koje je 2016. ostvarilo najveće poslovne prihode, a oni iznose 222,1 milijardu dinara, i veći su za 43,8 odsto u poređenju sa prethodnom godinom čineći 2,4 odsto od poslovnih prihoda cele privrede. Osim toga, JP EPS se izdvaja i prema visini ostvarenog neto dobitka u iznosu od 8,8 milijardi dinara, koji je za petinu manji od prošlogodišnjeg. Na osnovu toga, EPS je četvrto najprofitabilnije privredno društvo u Republici Srbiji. Istovremeno, EPS raspolaže i znatnim finansijskim kapacitetima prema kojima zauzima vodeću poziciju.

 

Promene

 

Prema podacima APR, EPS je 2016. poslovao sa 27.627 radnika. Na to su uticale dve velike statusne promene tokom prethodne godine, kojima su tom javnom preduzeću pripojeni privredno društvo „EPS Snabdevanje“, kao i deo imovine i obaveza društva „EPS Distribucija“.

 

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!