Grupna promocija autora Književne omladine Srbije u Kostolcu

 

 

U organizaciji Kulturno sportskog centra „Kostolac“ u utorak, 28. novembra, u kostolačkom Domu kulture, održana je grupna promocija autora Književne omladine Srbije: Dunje Vulić ( autora knjige „Kroz teleskop“)Nikole Jovanovića ( autora zbirke poezije ,,Dileme“ 2015. i zbirke priča i poezije ,,Poslednji urlik vukova“ 2017),  Katarine Krstajić ( autora romana ,,Rekla si nikad?“ 2017. ) i  Mileve R. Stanković ( autora romana ,,Saga o belutku“ 2017.).

 

Da knjigu nije lako objaviti znaju najbolje sami pisci, a mladim i talentovanim piscima u Srbiji pomaže Književna omladina Srbije, kako bi ostvarili svoje najveće snove. – Ono po čemu se Književna omladina Srbije razlikuje od drugih izdavačkih kuća je tradicija negovanja domaće književnosti i afirmacija kvalitetnih književnih dela domaćih autora, čime uspešno nastavlja tradiciju očuvanja kulturnog nasleđa naše zemlje – rekla je Katarina Gudić, moderator večeri i saradnik Književne omladine Srbije.

 

 

Prva je kostolačkoj publici predstavila svoju knjigu „Kroz teleskop“ , Dunja Vulić, učenica 7. razreda O.Š. „Jovan Cvijić“ Kostolac, izrazivši nadu da će svojom prvom knjigom podstaći one koji je budu pročitali da ne zaborave koliko je lepo biti dete, bez obzira da li imate deset ili sedamdest godina. Kako ona kaže dete se nalazi u svakome od nas samo ga moramo pronaći.

 

Pisati za najmlađe čitaoce mogu samo najbolji među najboljima, jer je njihova iskrenost nemilosrdna, pa zato i jesu najzahtevniji auditorijum, a kada je pisac neko ko pripada mlađoj populaciji, kao što je Kostolčanka Dunja Vulić, onda književno stvaralaštvo za decu dobija još više na težini – rekla je između ostalog Katarina Gudić. 

 

Svojim romanom Dunja nas vraća u detinjstvio kome se svi mi rado vraćamo. To je nešto iskonsko, zato nam i priče iz detinjstva deluju bajkovito, jer nije važno da li je sve verodostojno, u detinjstvu je sve istina.

 

Gost večeri, profesor srpskog jezika i književnosti, Gordana Slavković, koja je i recenzent knjige navela je između ostalog da za nju nema većeg poklona od knjige koju je Dunja napisala, s obzirom da je njen nastavnik. Ona je tom prilikom istakla da je Dunja uvek bila odgovorna, savesna i da je dobro i zrelo pisala, što se može zaključiti i iz njene knjige.

 

Mileva R. Stanković je tokom predstavljanja svog romana istakla da je ,,Saga o belutku“ (2017.) , priča o čoveku koji je osetio svoj Belutak, sećajući se svojih prethodnih života, počev od prvog, kada je kao pračovek otkrio vatru i postao bog za svoje pleme, pri čemu sve njegove živote prati tragična ljubav prema jednoj ženi. Jedan od onih romana kojima ćete se iznova uvek vraćati, koji će vas podstaći da se zapitate: Ko smo mi? Da li karma i karmički svetovi postoje? Zašto postoje i koja je njihova uloga?

 

Da naša književna scena ima kvalitetne mlade pisce dokazao je i Nikola Jovanović, autor zbirke poezije ,,Dileme“ 2015. ( 1. nagrada ,,Pegaz“) i zbirke priča i poezije ,,Poslednji urlik vukova“ 2017.

 

Njegova poezija koja se nalazi između korica knjige ,,Dileme“ kao i priče i pesme u zbirci ,,Poslednji urlik vukova“ , nikle su iz naročite pobune mladog čoveka kadrih da se suprostave tromosti današnjeg intelekta.

Motivi u njegovim pesmama u knjizi ,,Dileme“ jesu motivi ljubavi, čežnje, života i nedostižnosti. U Nikolinim pesmama se nalazi iskrena, duboka i topla emocija. Dok je prva knjiga misaona i psihološka poezija, u drugoj je istaknuta želja autora da istupi u novi front pisanja.

 

 

Na kraju promocije prisutnima se predstavila  Katarina Krstajić ( autor romana ,,Rekla si nikad?“ 2017. ). Kroz roman Katarina vešto koristi ljubavnu priču za još kompleksnije i dublje stvari. – Knjiga je nastala spontano i neplanski. Izašla je u jednom dahu iz moje duše u trenutku kad su životne okolnosti od mene zahtevale da budem veoma jaka – rekla je autorka i dodala da je motiv za pisanje ovog dela bila želja da se čitaocima vrati vera u ljubav ma koliko ona nekada bila bolna, jer svaka situacija koja nam se dešava može da se posmatra iz pozitivnije perspektive.

 

Promociji ovih sjajnih pisaca i pesnika je prisustvovala predsednik Književne omladine Srbije, Verica Sekirarski. Da je književno veče bilo više nego uspešno potvrđuje puna sala kostolačkog Doma kulture, koja nije krila oduševljenje, što je pokazatelj da Kostolčani vole pisanu reč i rado posećuju ovakav vid kulturnih okupljanja.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!