Završena remontna sezona na Površinskom kopu „Drmno“: Spremni za zimu

 

Ovogodišnja sezona remontnih poslova počela je u prvim mesecima ove godine i završava se krajem oktobra. Odrađeni su i planirani kapitalni poslovi na rudarskim mašinama, tako da se očekuje pouzdana tehnička i pogonska spremnost mehanizacije za rad tokom narednog zimskog perioda

 

Već po izlasku zimskog režima rada, odnosno stabilizaciji meteoroloških prilika i obezbeđivanju tehnoloških uslova, počele su ovogodišnje remonte aktivnosti na Površinskom kopu „Drmno“. Činjenica da se sa ovogodišnjim remontima krenulo u februaru i martu govori da je pred službama održavanja kopa „Drmno“ i izvođačima radova bilo mnogo posla. S obzirom na to da se mašinski sklopovi najviše habaju, jer trpe najveća opterećenja, jasno je da su zaposleni mašinske struke imali pune ruke posla.

 

O ovogodišnjoj sezoni i pripremlјenosti rudarske mehanizacije za rad u zimskim uslovima razgovarali smo sa Zoranom Stojkovićem, diplomiranim rudarskim inženjerom, upravnikom Sektora mašinskog održavanja na Površinskom kopu „Drmno“.

 

Remontna sezona bila je duga, naporna i posebno opterećena visokim dnevnim temperaturama tokom leta, što je otežalo rad radnika, ali i mehanizacije. Hvala svim radnicima, stručnjacima i pregaocima na učinjenim naporima da se remontna sezona maksimalno iskoristi za što bolјe osposoblјavanje rudarske  mehanizacije i da se spremno dočeka predstojeća zimska sezona sa svim izazovima i iskušenjima pred koje stavlјa kako zaposlene iz Sektora održavanja tako i sve ostale učesnike u procesu proizvodnje – kaže Stojković.

 

On ističe da su izvedeni svi planirani poslovi.

 

Uspeli smo da odradimo sve kapitalne zahvate koje smo planirali. Na bageru „EŠ 6/45“, specijalisti iz „Kolubara Metala“ sanirali su konstrukciju oslone baze, centralnu osovinu, pogonske agregate mehanizama za podizanje i povlačenje kašike, kao i sklop mehanizma kružnog kretanja bagera. Urađena je i kompletna antikorozivna zaštita mašinske sale, konstrukcije „strele“ bagera i koračajućih mehanizama – rekao je Stojković.

 

Sredinom marta počeo je remont petog jalovinskog sistema sa akcentom na zameni prethodno obezbeđenog reduktora radnog točka bagera „SRs 2000/5“. Radi se o savremenom jednopogonskom reduktoru velike snage (1.200 kW) renomiranog proizvođača „Takraf“ iz Nemačke. Montažu ovog „kolosa“ obavili su radnici firme „Goša montaža“ iz Velike Plane. Poslove na ostalim sklopovima bagera i mašinama petog jalovinskog sistema uradili su radnici Površinskog kopa „Drmno“ i „Kosovo Obilić“.

 

 

U trećoj dekadi aprila krenuo je remont trećeg jalovinskog sistema. Na bageru „SRs 2000/28“ odrađen je kapitalni posao koji se odnosio na zamenu velikog oslonog kugličnog ležaja i zupčastog venca konstrukcije za kružno kretanje gornje gradnje bagera. Ovaj poduhvat urađen je metodom podlivanja specijalnom sintetičkom smesom. Posao je odradila kombinovana remontna brigada sastavlјena od radnika i stručnjaka iz kostolačkog PRIM-a, zaposlenih sa kopa „Drmno“ i „Kosovo Obilić“, uz poseban nadzor stručnjaka koje je angažovao  isporučilac ležaja i zupčastog venca – objasnio je Stojković. – Krajem maja krenuo je remont uglјenog sistema, uklјučujući i pogone na drobilani i deponiji. Jedini problem kod ovog uobičajnog remonta rudarske mehanizacije i opreme angažovane na iskopavanju, transportu i preradi uglјa bilo je vreme. Naime, planirani rok za obavlјanje remonta je sa 30 skraćen na 20 dana. To je zahtevalo dobru organizaciju rada i dodatno angažovanje zaposlenih kako bi sistem bio spreman za rad do ugovorenog roka.

 

Naš sagovornik ističe da je remont četvrtog jalovinskog sistema usledio krajem jula i završen je sredinom septembra. Glavni posao na bageru „SRs 1300“ odnosio se na zamenu istrošenog zaptivnog sklopa na izlaznom vratilu reduktora za pogon radnog točka. Ovaj složen posao prvi put je urađen na reduktoru od njegove montaže pre 13 godina. Radove su izveli radnici kostolačkog PRIM-a, a na remontu transportera pomenutog rudarskog sistema bili su angažovani radnici Površinskog kopa „Drmno“ i „Kosovo Obilić“.

 

Odmah po završetku ovog remonta, usledili su poslovi na sređivanju rudarske mehanizacije i opreme koja radi u sklopu drugog jalovinskog sistema. U oktobru je odrađen i servis mašina i opreme koja je angažovana u sklopu prvog jalovinskog sistema, a otpočela je i realizacija dogovorenih poslova na sređivanju  bagera „EŠ 5/45“, koje realizuju radnici „Kolubara Metala“. Radiće se ozbilјni zahvati na sanaciji oštećenja konstrukcije oslone baze, ali i na ostalim sklopovima bagera – rekao je Stojković.

 

Pouzdan rad mehanizacije

 

O pogonskoj spremnosti rudarske mehanizacije tokom zimskog perioda Stojković kaže da je posle svih ovih aktivnosti pogonska spremnost podignuta na viši nivo.

 

Očekujemo pouzdaniji rad mehanizacije tokom zimskog perioda. Naravno, spremni smo da reagujemo i u slučaju kvarova, posebno u otežanim vremenskim uslovima eksploatacije – rekao je Stojković.

 

Izvor: Eps Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!