Književno veče Marka Aleksića

 

Biblioteka u Kostolcu, Odeljenje Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u sredu 1. novembra 2017. godine, upriličila je književno druženje sa arheologom i piscem Markom Aleksićem.

Na književnoj večeri predstavljene su dve Aleksićeve knjige: Srpski viteški kod i Marko Kraljević: Čovek koji je postao legenda. Prva kniga govori o srednjovekovnom viteštvu u Srbiji i Evropi, a druga je priča o istorijskom Marku Kraljeviću, postavljena u širi okvir burnog 14 veka, koja takođe predstavlja i priču o srpskom srednjovekovnom društvu i vremenu u kojem je živela jedna od najpoznatijih ličnosti u srpskoj istoriji.

 

O tome kako se živelo u srednjovekovnoj Srbiji, o prvim vitezovima, o viteškom kodu, krstaškim pohodima, srpskim junacima i vlasteli, ženama vitezovima, o čojstvu i junaštvu, moglo se čuti tokom ovog veoma edukativnog i zanimljivog izlaganja.

 

Šta je junaštvo, a šta je čojstvo?

 

U 19. veku živeo je Marko Miljanov, srpski narodni vođa i iskusni ratnik protiv Turaka. U starosti se opismenio i napisao knjigu u kojoj je opisao živote svojih Crnogoraca, običnih ljudi i ratnika. Knjiga se zove Primeri čojstva i junaštva. U njoj je objasnio šta je junaštvo, a šta je čojstvo: Junaštvo je ono čime štitimo sebe i svoje najmilije od drugog, a čojstvo, ili čovečnost, odnosno humanost, je ono čime štitimo drugoga od sebe. Stari ratnik je ovim stavio čovečnost ispred junaštva. Mnoge ratnike je u prošlosti odlikovalo junaštvo, ali je čovečnost ključna osobina koja je razlikovala viteza od nasilnika (Srpski viteški kod, Marko Aleksić).

 

 

O piscu

 

Marko Aleksić rođen je 1970. u Beogradu, gde je diplomirao i magistrirao srednjovekovnu arheologiju. U Narodnom muzeju u Beogradu stekao je zvanje kustosa. Kao član ekipe ili vođa iskopavanja učestvovao je u arheološkim istraživanjima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj i drugim zemljama. Objavio je brojne naučne radove u zemlji i inostranstvu o temama iz srednjovekovne arheologije i istorije. Autor je monografija Srednjovekovni mačevi u Jugoistočnoj Evropi (2008), Marko Kraljević: Čovek koji je postao legenda (Laguna, 2015) i Srpski viteški kod (Laguna, 2016).

 

Održao je više predavanja u institucijama kulture širom Srbije, na univerzitetima, međunarodnim naučnim skupovima i drugim mestima. Sarađivao je sa dečjim kulturnim centrom u Beogradu, na RTS-u kao stručni konsultant i autor priloga sa temama iz nauke i kulture, pisao dramske tekstove za program Radio Beograda, objavljivao naučno-popularne članke sa temama iz srednjeg veka u Politikinom Zabavniku i drugim listovima. Bio je prvak države u mačevanju, disciplina sablja (1993).

 

Poslednjih nekoliko godina je predavač u Istraživačkoj stanici Petnica (programi Arheologija i Petnica International). Kao stručni konsultant ili predavač sarađuje sa muzejima, fakultetima, vojnim, bezbednosnim i kulturnim organiacijama i viteškim družinama.

 

Posle prve biografije našeg najvećeg nacionalnog junaka „Marko Kraljević– čovek koji je postao legenda” (Laguna), Marko Aleksić napisao je naučno-popularnu studiju „Srpski viteški kod” (Laguna). Ova knjiga ne samo da oživljava doba viteških turnira, izgled oružja i viteških oklopa, već i činjenicu da je viteštvo i kulturni fenomen.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!