Montaža šestog jalovinskog sistema na PK „Drmno“: Na redu su odlagač i pogonske stanice

 

Isporukom 610 tona konstrukcije, sredinom juna, na kopu „Drmno“ stvoreni su preduslovi za početak montaže odlagača „PA200-2000“, kapaciteta 8.500 kubnih metara čvrste mase na sat, renomiranog proizvođača rudarske mehanizacije „Sandvik“.

 

– Oprema za tu rudarsku mašinu, ukupne težine 1.460 tona, isporučuje se sukcesivno i u skladu je sa dinamikom montaže. Naredni veći kontingent opreme i delova najavlјen je za septembar – kaže Danko Beatović, vodeći inženjer za realizaciju projekta montaže odlagača.

 

 

Uporedo sa montažom odlagača, u toku su i radovi na montaži četiri pogonske stanice, a dobro napreduju i poslovi na montaži rotornog bagera „SRs 2000“ nemačkog proizvođača „Tisen Krup“, koji su počeli krajem januara. Trenutno se izvode radovi na montaži konstrukcije donjeg stroja bagera, a do sada je završeno oko 20 odsto ukupnog posla.

 

Montaža nove rudarske opreme i mehanizacije je u funkciji povećanja proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ na 12 miliona tona uglјa godišnje, što je potrebno za obezbeđivanje uglјa za izgradnju novog termokapaciteta snage 350 megavata.

 

Značaj

 

Projekat povećanja kapaciteta kopa „Drmno“ sprovodi se na osnovu međudržavnog sporazuma Republike Srbije i Narodne Republike Kine, u okviru realizacije druge faze modernizacije TE „Kostolac B“. Projekat realizuje EPS u saradnji sa kineskom kompanijom CMEC (China Machinery Engineering Corporation).

Ukupna vrednost projekta, u koji „Elektroprivreda Srbije“ ulaže i sopstvena sredstva, iznosi 123 miliona dolara.

 

Izvor: EPS Energija

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!