Održana 5. Međunarodna pesnička manifestacija “ Orfej na Dunavu“

 

U okviru manifestacije „Kostolačko leto 2017″ u organizaciji Kulturno – sportskog centra “ Kostolac “ , Gradske opštine Kostolac i Kluba ljubitelja knjige “ Majdan “ u subotu 12. avgusta održana je tradicionalna Međunarodna pesnička manifestacija “ Orfej na Dunavu“ . Pored pesnika iz raznih krajeva Srbije: Beograda, Zrenjanina, Vršca, Novog Sada, Niša, Kladova, Ćuprije, Čačka poeziju su kazivali i pesnici iz Austrije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

 

Dobrodošlicu pesnicima na svečanom prijemu u kostolačkom Domu kulture poželele su direktorka Kulturno – sportskog centra “ Kostolac “ , Jelena Šamanc i predsednica Kluba ljubitelja knjige “ Majdan “ , Slavica Pejović, a nakon prijema oko 70 pesnika obišlo je arheološko nalazište “ Viminacijum “ .

 

 

 

Manifestaciju je otvorio književnik i predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, a zatim je usledila dodela nagrada, koje je uručio zamenik predsednika Gradske opštine Kostolac Saša Grubetić. Orfejeva lira dodeljena je Draganu Dragojloviću iz Beograda za najlepšu ljubavnu pesmu, Euridikin Venac dodeljen je Radosavu Stojanoviću iz Niša za najlepši ljubavni stih i Orfej sa Dunava za ukupnu posvećenost poeziji Nedeljku Terziću iz Sremske Mitrovice.

 

Zatim su u rimskom domusu dodeljene zahvalnice, plakete za snagu lirskog iskaza i negovanje srpske ljubavne poezije, ali i povelje umetničkim klubovima i udruženjima. Povelju za očuvanje srpske poetske tradicije dobio je „Književni krug“ Kladovo, Umetnički krug „Raskovnik“ iz Smedereva i Književni klub „Dušan Matić“ iz Ćuprije.

 

Umetnički program počeo je od 19 časova u okviru koga su pesnici kazivali svoju poeziju. Bilo je to predstavljanje zbornika poezije pod nazivom “ Od čežnje satkani “ , koji su priredili organizatori pesničke manifestacije. Program su muzički obogatili vokalni solisti: Slobodan Janković i Marija Stojićević.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!