Kostolac obeležio gradsku slavu

 

Program proslave povodom obeležavanja slave Gradske opštine Kostolac,  Svetog Prokopija počeo je u četvrtak, 20. jula 2017. godine, večernjom službom u crkvi Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu. Večernju službu služio je protojerej Nenad Lazarević sa sasluživanjem i drugih sveštenika, a zatim je usledila litija ulicama Kostolca.

 

Iste večeri održana je Svečana akademija povodom obeležavanja gradske slave. Na samom početku akademije prisutni su uživali u numerama koje je izveo ansambl “ Slatka frula „, koji već više od dve decenije neguje i čuva od zaborava izvornu muziku Srbije, počevši od istoka, Kosova i Metohije, pa sve do juga Srbije.

 

   

 

 

 

Potom se prisutnim vernicima i gostima obratio protojerej Nenad Lazarević, poželevši svim građanima dobrodošlicu, puno zdravlja, mira, radosti i svakog dobra od Gospoda Boga.

 

Predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić čestitao je građanima slavu Svetog Prokopija i tom prilikom se zahvalio svim gostima koji su uveličali Svečanu akademiju. Poželevši svima blagostanje, mir i zdravlje, Savić je poručio da je ovaj dan važan jer okuplja sve prijatelje opštine koji se zajedno trude da iz godine u godinu stvore građanima bolje uslove za život.

 

Zatim je usledila dodela pohvalnica đacima generacije osnovne i tehničke škole iz Kostolca. Nagrade „Đak generacije“ i čekove na po pedeset hiljada dinara predsednik Gradske opštine Kostolac uručio je Mariji Jovanović, učenici O.Š.“ Jovan Cvijić“ Kostolac i Nikoli Drikiću, učeniku Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla “ Kostolac.

 

 

U kulturno – umetničkom programu učestvovao je i kostolački pesnik Zoran Stojićević Rikardo kazivajući stihove svojih najlepših pesama. Program je završen nastupom Kulturno umetničkog društva “ Kostolac “ narodnim igrama iz Zapadne Srbije.

 

Svečanoj akademiji pored predsednika G. o. Kostolac Ivana Savića prisustvovali su predsednik Skupštine Gradske opštine Kostolac Nenad Marković, protojerej Nenad Lazarević, zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Saša Pavlović, zamenik predsednika G.o.Kostolac Saša Grubetić, načelnik Uprave G .o. Kostolac Anđelija Milivojević, direktorka Kulturno – sportskog centra “ Kostolac“ Jelena Šamanc, članovi Veća Gradske opštine Kostolac, direktori lokalnih javnih preduzeća i ustanova, predstavnici udruženja i nagrađeni.

 

Rezanjem slavskog kolača i Svetom Liturgijom 21. jula završeno je obeležavanje slave Kostolca. Za sve goste organizovano je posluženje u porti crkve Svetog Maksima Ispovednika. Domaćin i kolačar ove godine bio je Milan Ilić, dok je ulogu kolačara za narednu godinu preuzeo zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Kostolac Rajko Božić.

 

Ovo je već sedamnaesti put da Kostolac proslavlja Svetog Prokopija kao svoju slavu. Naime, kada je Crkvena opština Novi Kostolac počela 2001. godine sa zidanjem crkve, predložila je i inicirala da Kostolac proslavlja ovog sveca, zaštitnika braka i porodice.

 

Sveti velikomučenik Prokopije rođen je u Jerusalimu od oca hrišćanina i majke neznaboške i zvao se Neanije. Po očevoj smrti majka ga je vaspitavala potpuno u duhu idolopoklonstva, pa je u vojničkoj službi kod cara Dioklecijana dostigao čin vojvode. Progonio je hrišćane i na jednom takvom zadatku, na putu prema Aleksandriji, desio se u noći jak zemljotres, a vojvodi se javio Gospod i pokazao mu krst na nebu. Od tog trenutka ceo njegov život postao je borba za krst i hrišćanstvo. Kada je zbog toga dospeo u tamnicu javio mu se ponovo Gospod i krstio ga imenom Prokopije. Neznabošci su tada bacili u tamnicu i dvanaest hrišćanki, koje je Prokopije učio veri Hristovoj i tome kako će primiti mučenički venac. Zato se u činu venčanja spominje i sveti Prokopije. Ove žene su strašno mučene, a Prokopijeva majka, gledajući njihove muke i hrabrost, primila je krštenje i svih trinaest žena su pogubljene. Sveti Prokopije se usrdno molio za njih a i za sve druge nevoljnike. Posečen je 21. jula (8. jula po starom kalendaru) 303. godine u Kesariji palestinskoj.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!