Predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Stalnog komiteta 12. Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, Džang Deđiang obišli su danas „Termoelektranu Kostolac B“

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Stalnog komiteta 12. Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, Džang Deđiang obišli su danas „Termoelektranu Kostolac B“ .

 

 

“ Kina je veliki partner Srbije, radimo na ozbiljnim projektima, a jedan od važnijih je izgradnja postrojenja za oslobađanje  od sumpora dimnih gasova u blokovima B1 i B2. Odsumporavanje je završeno, sada je u toku probni rad i očekujemo dobijanje upotrebne dozvole. Potom sledi izrgadnja bloka B3 od 350 megavata takođe sa kineskom kompanijom CMEC “ – istakla je Brnabić, dodavši da će to biti značajno za povećanje kapaciteta srpskog energetskog sektora.

 

 

 

 

Predsednica Vlade Srbije je govoreći o dobroj saradnji Srbije i Kine navela da će danas posetiti i „Železaru Smederevo“ .

“ Zadržali smo više od 5000 radnih mesta. Železara Smederevo indirektno doprinosi Srbiji sa 18000 radnih mesta – naglasila je Brnabićeva, dodajući da Srbija i Kina sarađuju i na velikom spektru drugih projekata od turizma do infrastrukture, a kao najznačajnije navela modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta, ali i direktan let Beograd – Peking.

 

Ana Brnabić je naglasila da je Srbija jedna od centralnih zemalja za Kinu, na projektu koji je od globalne važnosti  “ Jedan pojas – jedan put“, dodajući da je Srbija pozicionirana kao zemlja koja je takođe centralna za saradnju između EU i Kine, što je velika privilegija i podsticaj za srpsku privredu.

 

Pored predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić u poseti Kostolcu bili su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar privrede Goran Knežević, v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić i drugi.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!